Ilustrační foto: e-deníky.cz
Most

ČR/Ústecký kraj – V souvislosti s útokem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pokračuje Policie ČR v postihování dalších protiprávních jednání.

V souvislosti s útokem, ke kterému došlo 21. prosince 2023 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, k 30. prosinci 2023 řeší policisté už téměř 90 případů, kdy lidé tento útok buď schvalují, nebo vyhrožují jeho napodobením. Do tohoto souhrnu přitom započítává pouze ty skutky, které s uvedenou střelbou prokazatelně souvisí.

„K 30. prosinci 2023 od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již 5 skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu," uvedl policejní mluvčí mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

Nejčastěji jde o schvalování trestného činu dle § 365 trestního zákoníku (28x), nebezpečné vyhrožování podle § 353 trestního zákoníku (11x), násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci dle § 352 trestního zákoníku (7x) a šíření poplašné zprávy dle § 357 trestního zákoníku (6x).

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvádí policejní prezident Martin Vondrášek.

Nejvíce z uvedených případů, které jsou v naprosté většině spojeny s vystupováním na sociálních sítích, aktuálně řeší kolegové z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, a to celkem 31. Následuje Moravskoslezský kraj s 11 případy, Ústecký kraj s 10 skutky a Středočeský a Liberecký kraj shodně se 7 prověřovanými událostmi. Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření.

„Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivést konkrétní osobu k odpovědnosti ať už správní nebo trestní. Rád bych také poděkoval široké veřejnosti, že k takovýmto projevům není lhostejná, oznamuje nám je a velice dobře s námi spolupracuje“ uzavírá policejní prezident.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru