Foto: Michal Hrdlička
Most

Žiželice – Už několik měsíců pozorovali místní z obce Žiželice na Žatecku, že se pod kaplí Navštívení Panny Marie objevují trhliny v zemi. Teď se situace ale ještě zhoršila. Do pohybu se totiž dal svah o délce téměř sto metrů.

„Je to podmáčené, voda udělala, co udělala. Ke konci roku to začalo ujíždět, jak byly ty velké deště,“ popsala aktuální situaci starostka obce Květa Panská.

Svah ujíždí asi půl roku, ke konci prosince se ale propadl o více než metr. „Podle geologů se to bude posouvat ještě dál. Musíme čekat, až to celé ujede, abychom mohli zvolit vhodné řešení,“ vysvětlila starostka.

0501sesuvduben 82bd6

Stav v dubnu 2023, kdy se objevily první trhliny. Foto: Petr Marek

0501sesuv1 a9c3e

Jak to vypadá na místě nyní. Foto: Michal Hrdlička

Uvolněné zemina způsobila, že popadalo také několik stromů. Na místě proto zasahovali i hasiči. Sesuv také přetrhal vodovodní a odpadní potrubí. Kaplička, která je na místem sesuvu prý zatím v ohrožení není. „Nachází se na jiném podloží,“ vysvětlila Květa Panská.

0501strom 8bda8

0501sesuv2 8ee0e

Kvůli podmáčené půdě popadalo i několik stromů a poškodilo se potrubí. Foto: Michal Hrdlička

Řada místních se domnívá, že sesuv svahu mohly způsobit práce na stavbě nového přemostění. „Není to vlivem stavby, ale je to příroda,“ uvedla starostka s tím, že obec intenzivně spolupracuje s geology. Ti by měli v budoucnu navrhnout vhodnou podpěrnou zeď, aby k dalším sesuvům již nedocházelo.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru