Pietní akt uzavře vernisáž výstavy exponátů hornického muzea v informačním centru v areálu kláštera. Foto: Ilona Kaulfuss
Most

Osek – V sobotu 6. ledna si město Osek a Spolek severočeských havířů Most připomenou 90. výročí tragédie na Dole Nelson III. Zástupci vedení měst a spolku horníků se sejdou v 10 hodin u pomníku k tragické události.

Odtud vyrazí průvod směrem k oseckému klášteru, aby se účastníci pietní akce zúčastnili mše v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou doprovodí žáci Základní umělecké školy v Mostě. Pietní akt završí vernisáž výstavy exponátů hornického muzea v informačním centru.

K důlní katastrofě došlo Na dole Nelson III v Oseku 3. ledna 1934. Kolem 17. hodiny se ozval výbuch, který bylo slyšet několik kilometrů daleko. V dole v tu dobu pracovala odpolední směna, 144 horníků. Z celé směny se zachránili pouze 4 dělníci, kteří zrovna pracovali pod oseckým hřbitovem a podařilo se jim vylézt jámou z Nelsonu VII. Celkem při katastrofě zahynulo 140 horníků přímo v dole, dva lidé při destrukci provozních budov na povrchu a dva lidé při záchranářských a vyklízecích pracích.

Pohřeb oseckých havířů se tehdy stal protestem proti zanedbávání bezpečnosti v dolech. Důsledkem katastrofy bylo ještě v témže roce přijetí zákona o báňské inspekci.

Důl Nelson III nebyl údajně považován za nebezpečný. Takovým se podle serveru Zdař Bůh.cz stal až po zavedení nové dopravní technologie těžbou nátřasnými žlaby, které svým provozem podle svědků vyvíjely ohromné množství jemného uhelného prachu, a navíc se mělo jednat o uhlí s vysokou náchylností k samovznícení. V dole bylo také mnoho nedokonale uzavřených požářišť a horníci spatřovali nebezpečí i ve zvláštním způsobu dopravy uhlí ve strmých revírech, kde se uhlí dopravovalo samospádem, přičemž prý vznikaly husté mraky prachu. O tom, že na dole není vše v pořádku, vypovídají i záznamy tehdejšího báňského inspekčního oddělení. Protože ale nikdo nepamatoval na tomto dole většího neštěstí, byly varující příznaky opomíjeny. A to se stalo osudným.

Neštěstí na dole Nelson III je třetí největší doloženou hornickou katastrofou v Česku. Tragédii připomíná pomník, který byl odhalen v květnu 1935, v roce 1978 se sousoší stalo národní kulturní památkou. 
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru