Ceny pohonných hmot jsou nyní vcelku příznivé. Ilustrační foto
Most

ČR - Nestává se příliš často, že by jak benzín, tak nafta byly v Česku levnější než v Polsku. Ale přesně taková je nyní situace. V týdnu, jenž končil 1. ledna 2024, byl benzín v Česku nepatrně, ale přece levnější než v Polsku. Přitom nafta byla levnější dokonce o takřka 40 haléřů na litr než v Polsku.

Přitom obyčejně je tomu tak, že pohonné hmoty jsou v Polsku levnější, často i výrazně. A pokud ne oba dva jejich základní druhy, tak alespoň jeden. Nyní však je tedy v Česku levnější jak benzín, tak nafta.

Klíčovým důvodem je to, že po říjnových volbách v Polsku už není politický motiv na stlačování cen pohonných hmot. Stěžejní petrochemický podnik v zemi, Orlen, jenž je pod státní kontrolou, si navíc nyní může kompenzovat právě to, že před volbami evidentně vyhověl přání tehdejších vládních politiků v Polsku a ceny pohonných hmot snížil výraznou redukcí marží, případně dokonce přechodnou podnákladovou cenotvorbou.

Zároveň od loňského dubna zlotý postupně zpevnil vůči koruně, a to o přibližně čtrnáct procent, což je dalším důvodem poklesu cenové atraktivity pohonných hmot v Polsku z hlediska českého zákazníka.

Polsko se také razantněji než Česko odstřihává od dodávek ruské ropy a pohonných hmot vyrobených z ruské ropy. Ta je přitom kvůli západním sankcím nebývale levná, alespoň tedy v porovnání s cenou ropy Brent, jejíž cena slouží jako referenční. Česko loni v prvních třech čtvrtletích roku dovezlo nejvíce ruské ropy od roku 2010 a navíc může nadále dovážet paliva z ruské ropy vyrobená na Slovensku, neboť Evropská komise loni koncem roku Slovensku prodloužila příslušnou výjimku ze západních protiruských sankcí.

Oba dva základní druhy pohonných hmot jsou nyní v pevninských zemích EU levnější než v Česku pouze v Bulharsku, v Rumunsku a ve Slovinsku, plyne dále z dat Evropské komise. A dále pak na Kypru a na Maltě.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru