Svozový vůz na odpad mosteckých technických služeb. Ilustrační foto
Most

Most – Mostečané mají letos poprvé od roku 2007 povinnost hradit poplatek za svoz odpadu. Jeho výše činí 840 korun na osobu. Poplatek je splatný až do konce letošního roku, lidé jej mohou hradit i ve 12 splátkách. Mohou jej zaplatit také elektronicky, přesto hned první pracovní den v letošním roce se u poklady magistrátu utvořila fronta. Někteří chtějí mít novou povinnost splněnou okamžitě a už na ni nemyslet.

Za prvních dvanáct dní roku (počítáno k pátečnímu dopoledni) uhradilo poplatek za svoz odpadu v plné výši už 2 817 lidí, necelá další pětistovka obyvatel uhradila splátku. Město Most tak již vybralo přes 2 437 tisíc korun. Očekávané celkové příjmy z tohoto poplatku za celý rok by měly dosáhnout přibližně 35 milionů.

Poplatku jsou zproštěni senioři nad 65 let. V Mostě jich žije asi 12 tisíc. Povinnost platit za svoz odpadu mají nejen trvale přihlášení obyvatelé, ale i majitelé všech nemovitostí, kde v bytové jednotce není hlášen žádný nájemce. „Takže když budete vlastnit dalších 12 bytů a nebude v nich žádný nájemník, budete platit poplatek nejen za sebe, ale i dvanáctkrát za ty bytové jednotky. Výsledek se dostavil hned, začali nám volat majitelé řady bytů, jak to mají udělat, když v bytě mají lidi. My takto aspoň budeme mít přehled, kolik tu ve skutečnosti bydlí lidí," popsal další přínos pro město primátor Marek Hrvol.

S ohledem na náročnou agendu spojenou s výběrem poplatku magistrát vytvořil dvě pracovní místa. „Jedna úřednice již pracuje, druhá nastoupí v únoru," potvrdil primátor. Podle náměstkyně Markéty Staré denně volají desítky lidí s žádostí o radu, jak vše vyřídit, úřednice vyřizuje také stovky e-mailů. „Ptají se například senioři starší 65 let, jestli mají udělat něco pro to, aby poplatek nemuseli hradit. Vysvětlujeme jim, že vůbec nic, automaticky se na ně poplatek nevztahuje," dává příklad Markéta Stará.

Město nechalo natočit i videospot, v němž jsou popsány možnosti hrazení poplatku. Zhlédnout jej můžete ZDE.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru