Rekonstrukce by měla být hotová do konce roku 2026. Foto: jip
Most

Most – Vypadá to, jako by Most vstoupil do jedné řeky podruhé. Téměř po dvou letech informuje vedení města opět o probíhajícím výběrovém řízení na zhotovitele dlouho plánované rekonstrukce Repre. Tentokrát se do výzvy přihlásili čtyři zájemci. Kdo zakázku vyhraje, o tom budou radní informovat média během únorové tiskové konference.  

Původně město vypsalo zakázku už v roce 2022. Neustále se vše prodlužovalo, protože uchazeči zasílali řadu upřesňujících dotazů. Podle primátora Marka Hrvola přicházely dotazy často od firem, které následně ani nabídku neposlaly. Nakonec poslední ránu všemu snažení zasadil Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže, který v srpnu loňského roku řízení zrušil. „Celá záležitost nás mrzí o to více, že zadávací řízení běží dlouho. Čekali jsme, že nejpozději na podzim 2023 bude možné stavbu zahájit. U nového zadávacího řízení budou již všechny dotazy do zadání zapracovány a tudíž nepředpokládáme, že by bylo nějak nadstandardně dlouhé. Chtěl bych ubezpečit Mostečany, že uděláme všechno pro to, aby rekonstrukce začala co nejdříve a co nejdříve také skončila,“ vyjádřil se tehdy primátor. Připomenout si tehdejší situaci můžete ZDE.

Nyní, po aktuální výzvě již odborná komise posuzuje všechny čtyři nabídky. „Dle mého názoru jsou všichni čtyři uchazeči schopni kvalifikovaně celou akci zvládnout. Mezi nabídkami jsou minimální rozdíly a všechny čtyři dosahují nižší ceny, než s jakou jsme počítali," zhodnotil Marek Hrvol.

Kdy se začne stavět, si po zkušenostech s předchozím řízením netroufá odhadnout. „Víme, jak to chodí – firmy, které nevyhrají, podávají námitky. Ale kdyby přece jen šlo všechno hladce, smlouva by se v ideálním případě podepsala v březnu," dal aspoň jeden časový údaj.

Rekonstrukce má stát téměř miliardu. Mostu se podařilo vyjednat u slíbených dotací odklad, takže o tento zdroj financování ve výši téměř 730 milionů korun nepřijde.

Odpůrci způsobu rekonstrukce zrušení zakázky využili a před Vánoci adresovali vedení města otevřený dopis, v němž podobu rekonstrukce kritizují. „Diskuze o proměně Repre se vede dlouhodobě, dopis jsme samozřejmě vzali na vědomí, nicméně nyní, v této fázi řízení už těžko budeme v projektu provádět zásadní změny. Drobné úpravy je možné řešit v průběhu stavby, ale myslím, že to je možné spíše v případě interiéru," podotknul Marek Hrvol.

Během rekonstrukce bude celá stavba oplocena. Pasáž s obchody zůstane pro zákazníky přístupná. „Polovina pasáže patří městu, polovina má soukromého vlastníka. Případné úlevy pro nájemníky budeme řešit posléze," doplnil primátor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru