Řada mezinárodních spojů skončí v Děčíně či v Praze. Dál nepojedou. Ilustrační foto: ČD
Most

ČR – V Německu dojde k další stávce na železnici. Odborový svaz strojvedoucích GDL u dopravce Deutsche Bahn AG vyhlásil doposud nejdelší stávku, která začne ve středu 24. ledna, ve 2:00 hod. a skončí v pondělí 29. ledna v 18:00 hod.

Stávka naruší provoz některých spojů mířících z České republiky do Německa a opačně. Omezení se dotkne zejména vlaků linky Praha - Berlin / Hamburg /Kiel / Flensburg a regionálních spěšných vlaků Cheb - Marktredwitz. V noci před stávkou (23./24. ledna) také již nepojedou noční vlaky do a z Německa. České dráhy prosí cestující, aby sledovali aktuální informace na webu Českých drah nebo v aplikaci Můj vlak.

„Doporučujeme cesty v období stávky do Německa či z něj provést do úterý 23. ledna odpoledne, nebo je odložit až na úterý 30. ledna 2023. V době stávky je třeba počítat s významně omezeným železničním provozem na většině území Německa. Cestující, kteří kvůli stávce své jízdenky nevyužijí, je mohou buď vrátit a jízdné dostanou zpět v plné výši nebo mohou jízdní doklad použít až do 5. února. U jízdenek je zrušena vazba na konkrétní vlak. Cestujícím doporučujeme pro nové cesty zakoupení místenek," radí Filip Medelský, specialista externí komunikace Českých drah.

Opatření v dálkové dopravě

V důsledku stávky na německé železnici budou muset České dráhy přistoupit k úpravě trasy dálkových vlaků EC Berliner, které mezi středou a nedělí jedou pouze v úseku Praha - Drážďany a nepokračují do svých cílových destinací, jako je Berlín, Hamburk, Kiel nebo Flensburg. Poslední den stávky, v pondělí 29. ledna, jede pak z důvodu plánované výluky většina spojů pouze do stanice Děčín hl. n., vlaky EC 176, 174, 378, 171, 379, 175 a 177 jsou v úseku Ústí nad Labem hl.n. - Dresden Hbf. a zpět nahrazeny autobusy.

Dálkové vlaky Hungaria jedou ve středu až pátek také pouze do Drážďan, o víkendu 27. - 28. ledna a v pondělí 29. ledna je pak jejich cílovou destinací z důvodu plánované výluky stanice Děčín hl. n. V pondělí 29. ledna je možné v úseku Ústí nad Labem hl.n. - Dresden Hbf. využít náhradní autobusovou dopravu.

Noční vlaky budou stávkou postiženy už v průběhu noci z 23. na 24. ledna. Spoj nightjet (Graz - Berlin) je v době stávky zrušen a vlak Canopus (Praha - Zürich) jede pouze na českém území, tedy v úseku Praha - Děčín. Nepojedou také přímé vozy Budapest - Břeclav - Berlin ve vlacích EN 476 (Budapest - Břeclav) + NJ 456 Břeclav - Berlin. Noční vlaky se na koleje vrátí bez omezení znovu v noci z 29. na 30. ledna.

Všechny vlaky jsou vedeny náhradními soupravami s nižší kapacitou a ve vlacích nejsou řazeny restaurační vozy, případně není zajištěna přeprava jízdních kol.

Informace o provozu na lince linky Praha - Děčín - Dresden - Berlin - Hamburg/Kiel/Flensburg najdete zde: Omezení provozu - mimořádnost | České dráhy (cd.cz)<https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/mimoradnost/51505/>

Co se týká vlaků EC Bavorský expres mířících do Mnichova, aktuálně ve spolupráci s dopravcem die Länderbahn prověřujeme možnost zajištění jízdy vlaků Praha - München. O dalším vývoji na této trati budeme informovat.

Opatření v regionální dopravě

V období stávky nepojedou spěšné spoje mezi Chebem a bavorským Marktredwitz. Vlaky linky Marktredwitz - Cheb - Aš - Hof a zpět pojedou ve dnech stávky bez omezení. Stejně tak by měla v běžném režimu fungovat přeshraniční linka U28 Děčín - Bad Schandau - Sebnitz - Rumburk

Informace o provozu na lince Cheb - Martredwitz najdete zde: Omezení provozu - mimořádnost | České dráhy (cd.cz)<https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/mimoradnost/51506/>

České dráhy prosí cestující, aby sledovali aktuální informace a plánovali své cesty s přihlédnutím k těmto změnám. Všechny aktuální informace najdou cestující v aplikaci Můj vlak, na webu www.cd.cz<http://www.cd.cz> nebo na sociální síti X<https://twitter.com/cdmimoradnosti>.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru