Porodní gauč lze variabilně přestavovat, aby mohla rodička měnit polohy, jak zrovna potřebuje. Foto: jip
Most

Litoměřice – Litoměřická nemocnice představila úžasnou novinku v českém porodnictví – porodní gauč, který umožňuje rodičce pohodlně rodit v každé poloze a v pohodlí, jako by byla doma. Nová pomůcka podporuje trend, kdy celý porod vedou porodní asistentky a lékař je k dispozici pouze pro případ potřeby.

„Porod probíhal velmi uvolněně, oba jsme s manželem pořád čekali, kdy nás převedou na sál. Ale ne, naopak celý porod probíhal přímo na gauči, a i po něm jsme tam mohli zůstat. Bylo to velmi příjemné, jak kdybychom byli doma,“ zhodnotila novinku Markéta Vlčková, která byla první rodičkou, jež si v litoměřickém Centru porodní asistence a de facto i v celém Ústeckém kraji mohla novinku vyzkoušet.

Markéta Vlčková byla první maminkou, která si mohla porodnický gauč vyzkoušet a velmi si ho pochvalovala. Přivedla na něm na svět syna Tadeáše Fibicha. Foto: Jitka Pavlíková

Její syn Tadeášek se narodil 21. prosince, tedy den poté, kdy byl porodní gauč do Litoměřic přivezen. „Ještě na gauči jsme si pořídili společně i s manželem první fotografii, kterou jsme všem rozeslali. Společně jsme na gauči odpočívali po porodu ještě asi dvě hodiny,“ vzpomíná Markéta Vlčková na svůj první porod. Její manžel Zbyněk Fibich jí mohl být celou dobu oporou. Porodní asistentky přítomný doprovod navádí, jak rodičce celý proces ulehčit. „Mění to celé porodnictví. Otec, který dosud byl de facto jen divákem, který podržel tak akorát skleničku s vodou, se nyní může aktivně zapojit," podotknul vedoucí porodního sálu Centra porodní asistence v Litoměřicích MUDr. Petr Holba.

Centrum porodní asistence, které je součástí Gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Litoměřice, vzniklo v září roku 2023 jako první pracoviště svého druhu v Ústeckém kraji. Díky daru, který zprostředkoval Nadační fond Propolis 33, mohlo jako první v Ústeckém kraji pořídit tento gauč, který navrhly porodní asistentky ve Velké Británii.

V Centru porodní asistence i nafotili manuál, jak je možné gauč používat. Foto: Jitka Pavlíková

„Porod je o ženě, dítěti a jejím partnerovi – my jsme jen v pozadí. Díky tomuto gauči je porod intuitivní. Většina žen si s výběrem poloh sama umí poradit, pomáhají i porodní asistentky. Je to trend, který posouvá české porodnictví do evropských standardů,“ hodnotí variabilní gauč porodník Petr Holba. Společně s kolegyněmi z Centra porodní asistence nafotil i prezentaci, která může být pro rodiče návodem, jak se doprovod může při probíhajícím porodu zapojit.

Pořizovací náklady dosahují téměř 170 tisíc korun. Gauč v Centru porodní asistence v Litoměřicích je teprve čtvrtým v Česku. „Těší nás, že je o něj velký zájem, máme od porodnic dlouhý pořadník zájemců, včetně Slovenska,“ uvedla zakladatelka Nadačního fondu Propolis 33 Lilia Khousnoutdinova. Nadační fond Propolis 33 připravuje na svůj web vzdělávací manuál, který také představí, jak je možné porodní gauč využívat.

Porodní gauč má litoměřická porodnice od 20. prosince. Dosud na něm porodilo 38 žen a o jeho využití je mezi ženami obrovský zájem. Porodnice proto plánuje pořídit novinku i do dalších pokojů. „Na další porod jsme schopny gauč připravit během 20 minut,“ podotkly porodní asistentky.

Možnost rodit na porodním gauči budou mít maminky brzy i v chomutovské porodnici, kam v těchto dnech míří další porodní gauč v rámci nemocnic Krajské zdravotní.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru