Na skládce Celio našli při třídění mosteckého odpadu PET lahve s injekcemi
PET lahev s injekcemi. Foto: Celio / zdroj: Město Most
Most

Most - Při třídění svozu plastů z Mostu byly na třídící lince na skládce Celio nalezeny tři PET lahve, kdy každá z nich byla naplněna asi 20 použitými stříkačkami od léku Fraxiparine. Jde přitom o nebezpečný odpad, který do běžně dostupných odpadních nádob nepatří.

O případu informovalo v pondělí dopoledne město Most, které také zveřejnilo fotografii umělohmotné lahve naplněné injekcemi. Zároveň magistrát radí, co s použitými stříkačkami dělat.

Co radí město

Ačkoliv by se mohlo zdát, že injekční stříkačky svým materiálem náleží do žlutých kontejnerů, kam patří plasty, tak pravdou je, že se do běžných kontejnerů na veřejném prostranství ukládat nesmí! Jedná se totiž o odpad z kategorie nebezpečných, tudíž nepatří ani mezi plasty (do žlutých kontejnerů), ale ani do směsného komunálního odpadu, resp. černých kontejnerů.

Tento druh odpadu musí být shromažďován jako nebezpečný, který má zvláštní režim nakládání s ním a je následně likvidován ve spalovnách nebezpečných odpadů. Proto je třeba mít na paměti, že nejjednodušším způsobem je odběr tohoto odpadu zdravotnickým zařízením (lékařem), které léčbu předepsalo, to znamená že pacienti odevzdají tento odpad na stanovené shromažďovací místo pro nebezpečný zdravotnický odpad, například na poliklinice, v nemocnici a podobně. O místě, kam by měl být tento odpad odevzdán, by měl pacienta informovat ošetřující lékař.

Další možností odběru tohoto odpadu jsou některé lékárny, které jako zdravotnické zařízení musí být vybaveny pro tento účel pevnostěnnými, nepropíchnutelnými a nepropustnými obaly (klinikboxy). V Mostě je to například lékárna Arnika (Moskevská 508), která je tímto boxem vybavena.

V obou případech musí být ostré předměty předány v nějakém obalu (např. tlustostěnná PET lahev), který by se neměl dát snadno propíchnout či propustit zbytky injekčního roztoku.

Pokud je pro aplikaci léku injekční stříkačkou využívána pečovatelská služba, tak ta musí nakládat s odpady vznikajícími při jejich činnosti plně ve smyslu zákona o odpadech (185/2001 Sb.) a odpady nesmí tedy nechat k odstranění pacientovi.

Řešením pro odstranění tohoto druhu odpadu by se mohl jevit i například sběrný dvůr, ale jelikož tento druh odpadu nemá sběrný dvůr povolen, tak jej od občanů převzít nesmí.

Při nálezu injekce pomohou strážníci

Může také ovšem dojít k situaci, že občan města Mostu nalezne kdekoliv po městě injekční stříkačku. Pak tedy nechť okamžitě zavolá na linku 156 Městské Policie Most a její strážníci přijedou na nahlášené místo výskytu a postarají se o bezpečný sběr a předání. Disponují přenosnou nádobou, kterou vozí ve služebních vozech a rovněž mají k dispozici jednu nádobu na tento druh nebezpečného odpadu v budově Magistrátu města Most.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru