360° FOTO: Takto vypadá zkáza mosteckého dřevěného kostelíku
Rozpadlý mostecký kostelík. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Zkáza v areálu mosteckého pravoslavného Kostela sv. Valentina je dokončená. Nejprve shořela jedna budova, poté letos vyhořel altán a 29. října se zřítila i hlavní stavba kostela.

Kostel nevydržel nápor větru. Podle svědka události stavba spadla ráno ve tři čtvrtě na devět. Vítr se dostal pod střechu a celodřevěný kostelík se zhroutil. Jde o opuštěný areál, ve kterém běžně nikdo nepřebývá. Okolo je plot. Zřícenina nezasahuje mimo něj.

Pravoslavný chrám Nanebevstoupení Páně a svatého mučedníka Valentýna postavili rumunští tesaři vedle přesunutého gotického kostela v Mostě. V roce 2011 jej vysvětil metropolita pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku Kryštof spolu s rumunským patriarchou Danielem a dalšími duchovními.

360° foto

Součástí slavnosti bylo i vysvěcení kříže svaté Trojice (božích muk), do jehož základů patriarcha Daniel spolu s tehdejším primátorem Vozkou uložili pamětní schránku na počest padlých rumunských vojáků.

Kostel byl nejprve postaven v Rumunsku, poté byl opět rozebrán a přemístěn po dílech do Mostu, kde byl opětovně sestaven. Nikdy nebyl přístupný veřejnosti.

Fotogalerie

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru