Nejdřív sníh a pak...  Blíží se neohrožený příliv velmi teplého vzduchu
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Na přelomu předposledního a posledního celistvého týdne listopadu 2017 se ještě dočkáme chladnějšího severozápadního proudění, které mosteckému stropu (tj. krušnohorským vrcholkům) daruje trochu sněhu. Posléze se však ke slovu dostane tzv. jihozápadní expres, to jest dosti ambiciózní dodávka chladem nepoznaného vzduchu od jihozápadu, především po přední partii rozsáhlého pole nízkého tlaku nacházejícího se několik stovek kilometrů severozápadně od Mostu a spol., načež zima skončí i nahoře na horách.

V neděli 19. 11. 2017 bude Mostecko hostit severozápadní vítr, konkrétněji definováno přijme vzduch pocházející z oblasti mezi Islandem a severní Skandinávií. Zpočátku dne, to znamená ráno a částečně také dopoledne, bude jasno až skoro jasno, poté se ale oblaka rychle vrátí a znovu ovládnou mosteckou oblohu. Spolu s nimi dorazí i srážky v podobě přeháněk, které budou v Krušných horách sněhové/smíšené (v závislosti na přesné nadmořské výšce), v nížinách dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 6 °C, ráno kolem -2 až 0 °C.

V pondělí 20. 11. 2017 se severozápadně orientované proudění začne stáčet k západu, což je dozajista špatná zpráva pro všechny zimomily. Dále do Česka ze Skotska dorazí tlaková níže, srážková činnost tudíž zajištěna. V první polovině dne se naše nebe bude tvářit polojasně až oblačně (přeháňky nepřekvapí – v Krušných horách opět sněhové/smíšené, dole dešťové), v té druhé zataženě (s deštěm, který se začne vkrádat i do našich hor). Jak už bylo naznačeno, postará se o to „skotská“ oblast nízkého tlaku. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 6 °C, ráno kolem 1 až 3 °C.

V úterý 21. 11. 2017 odstartuje onen jihozápadní expres, ale prozatím nepřímo přes Francii, z čehož vyplývá, že úterní větroměry budou ještě informovat o západním větru. Tak jako tak, konci zimních podmínek i v horských oblastech zabráněno nebude. Sluneční brýle v průběhu úterka rozhodně potřeba nebudou, neb je v plánu celodenní oblačno až zataženo, spíše to druhé. Srážek už mnoho nebude, nicméně nějaká ta přeháňka se zjevit může – ve všech polohách už pouze a jen dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 10 °C, ráno kolem 4 až 6 °C.

Co dále? Přinejmenším ve středu a ve čtvrtek avizovaný přísun tepla (vzhledem k datu) od jihozápadu, jmenovitě ze západního Středozemí a severozápadní Afriky, a to přes Pyrenejský poloostrov, Francii a Německo. Především ve čtvrtek to prozatím vypadá na sluneční paprsky, polovina pracovního týdne se jeví být bílošedivější. Avšak dešťové kapky se v těchto dvou dnech na 90 až 99 % prosazovat nebudou, jinak řečeno zdá se bude celkem pěkně. A rovněž teplo – středeční i čtvrteční nejvyšší odpolední teploty se nejspíše budou motat okolo 9 až 12 °C, v sousedním Sasku kolem 11 až 14 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru