Jak sníh přišel, tak také odejde – rychle
Sníh moc dlouho nevydrží. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Tak i Most už se konečně dočkal prvního vážnějšího polibku od paní zimy, když jej v průběhu nedělních neboli druhoadventních odpoledních hodin decentně pocukrovala fronta přicházející z Německa.

Ačkoli nenapadl ani jeden cm sněhu, ke štěstí to stačilo – svátečním řidičům na zasněžené vozovce kolísala hladina adrenalinu, mladiství i nemladiství tasili své mobily a zvěčňovali tuto nevšední událost a vánoční atmosféra na 1. náměstí tečovala dokonalost. Bohužel, jak sníh přišel, tak také odejde – rychle. A to kvůli advekci tepla z jižnějších zeměpisných šířek.

V pondělí 11. prosince k nám začne proudit vzduch mající kořeny v západním Středomoří, a to po přední straně tlakové níže se středem nad Francií. Ta se však v zemi galského kohouta moc neohřeje, už ve večerním čase se její srdce bude nalézat nad pomezím Dánska a Německa, jihozápadní vítr se proto opět začne stáčet k západu až lehkému severozápadu, což ale k zajištění celodenních mrazů nestačí. Nedojde-li ke vzniku bílošedého poklopu prezentovaného nízkou oblačností, tak bude pondělní den proměnlivější – od rána do plus mínus 15:00 oblačno až zataženo, posléze polojasno až skoro jasno. Srážek pramálo, symbolické přeháňky se mohou zjevit pouze během jitra a (pozdního) večera, a to ve všech polohách dešťové. Nejvyšší odpolední teploty do 5 °C, ráno v minimu kolem 1 °C.

V úterý 12. prosince je v plánu převážně zonální čili západní proudění, druhý den pracovního týdne tím pádem příchod nefalšované zimy nenabídne. Totéž platí o dešťových kapkách a sněhových vločkách, poněvadž, odečteme-li ráno, úterní obloha se jeví být povětšinou modrá, jinak řečeno skoro jasná až polojasná, spíše to první. Budete-li ranou fázi úterka trávit nahoře na horách, ať Vás nepřekvapí prudší západní až severozápadní vítr produkující nárazy až přes 65 km/h. Nejvyšší odpolední teploty do 4 °C, ráno v minimu kolem 2 °C.

Ve středu 13. prosince zase zafouká od jihozápadu, přičemž po dobu všech 24 hodin bude pěkně – počínaje jitrem a konče večerem počítejte s jasnou až skoro jasnou, po obědě přinejhorším polojasnou, oblohou, srážková činnost tudíž nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty do 3 °C, ráno v minimu kolem -3 °C.

Ve čtvrtek 14. prosince by zpočátku mělo být polojasno až oblačno, poté přechod k oblačnu až zataženu s tím, že někdy po poledni (a možná i večer) by mělo trochu zapršet, v Krušných horách zasněhopršet lomeno zasněžit. Skupenství srážek se vzhledem k rozpoložení teplot v hladině 850 hPa (tzn. ve výšce kolem 1 500 m n. m.) zdá být nejednoznačné. Zkrátka a jednoduše k repríze neděle 10. prosince nedojde. Nejvyšší odpolední teploty nejspíše do 4, 5 °C, ráno v minimu pravděpodobně kolem 1, 2 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru