Dříve nejkrásnější místo v Mostě nabírá druhý dech, znovu má být fungujícím parkem
Park střed v 21. století a kdysi. Foto: archiv e-mostecko.cz
Most

Most - Mostecký Park Střed nabírá téměř po třiceti letech chátrání druhý dech. S oživením parku, jehož smyslem je přilákat a více zapojit veřejnost, pomůže Nadace Proměny Karla Komárka, místní aktivní lidé a organizace i městská policie. Informují o tom Mostecké listy.

„Park Střed u sportovní haly býval ve své době nejkrásnějším místem v Mostě. Město, jehož minulost před půlstoletím zmizela spolu s řadou historických staveb v uhelné důlní jámě, bylo v podstatě vybudováno znovu a lidé si postupně vytvářejí historii novou. Její součástí je i centrální park. I přes bohatou vzrostlou zeleň je dnes park vylidněný, ústřední vodní kaskáda je řadu let nefunkční a místo se potýká s řadou problémů. Mostecká radnice to chce změnit, navázat na původní atmosféru parku, kterou měli místní rádi, a podpořit v něm přirozený komunitní život. “

Tolik anotace projektového záměru „Znovuzrození parku v centru města Mostu“, k jehož přípravě město přizvalo také veřejnost a v únoru loňského roku se s ním přihlásilo do grantové výzvy Nadace Proměny Karla Komárka - soukromé neziskové organizace, která pomáhá městům rozvíjet parkově upravená veřejná prostranství v úzké spolupráci mezi samosprávou, obyvateli města a odbornou veřejností.

Projekt Mostu prošel úspěšně několika hodnoticími koly a v konkurenci 28 měst z celé České republiky se společně s parkem v Ostravě-Porubě dostal až do finále. „Záměr města na obnovu parku v loňském roce postupně prošel třemi hodnoticími koly grantové výzvy Parky. V první fázi Nadace posoudila předložený projekt a do dalšího kola postoupily 4 nejlepší. Ve druhém kole jsme provedli zástupce nadace parkem a celým městem. V posledním kole jsme prezentovali a obhajovali náš projektový záměr před zástupci správní rady nadace,“ popisuje cestu mosteckého projektu do nejužšího výběru primátor Jan Paparega.

Nadace záměry obou měst zařadila do tzv. předrealizační přípravy projektu a v případě Mostu vyhodnotila jako potřebné pracovat na projektu dlouhodoběji ještě před klasickým zahájením příprav architektonické soutěže. „Zamýšlená obnova Parku Střed má podle nás velký potenciál, který překračuje hranice zájmového území do navazujících společenských oblastí. Míru participace veřejnosti tu zatím obecně vnímáme jako nedostatečně zažitou, a proto chceme dát přípravě projektu více času,“ říká ředitelka nadace Jitka Přerovská.

Most i Ostrava-Poruba v tomto roce obdrží od nadace odbornou konzultační podporu a mohou čerpat příspěvek na předrealizační přípravu do výše 500 tisíc korun. Během roku 2018 musí město Most vyřešit majetkoprávní náležitosti týkající se některých dotčených pozemků a vytvořit podmínky pro spolupráci města s jeho obyvateli na přípravě projektu. Na konci roku 2018 se pak rozhodne, zda město Most a Ostrava-Poruba obdrží hlavní nadační podporu, která představuje finanční příspěvek ve výši 25 milionů korun a odbornou pomoc ve všech navazujících etapách obnovy parku. Pokud Most na podzim podporu neobdrží, bude financovat obnovu parku z prostředků města.

Projektový záměr města vycházel z poměrně rozsáhlého dotazníkového šetření mezi obyvateli, které ukázalo, že identita Parku Střed je silně vnímána v propojení s identitou města a že obnova je považována za velmi žádoucí a potřebnou. „Jsem si jistý, že se podaří úspěšně zapojit partnerské organizace a oslovit další zájmové skupiny, které by měly zájem podílet se na přípravě aktivizačního plánu souvisejícího s přípravou obnovy parku,“ věří ve spolupráci s Mostečany primátor.

Aktuálně se připravuje vytvoření akční skupiny partnerů a plánu aktivit, jejichž cílem bude vzbudit širší zájem o projekt. „Zaměříme se na akce související s poznáním historie místa, jeho architektonické kvality, vztahu obyvatel k němu, s jeho oživením a s budováním komunity. Rádi proto uvítáme partnery, kteří by těmto snahám chtěli spolu s námi pomoci,“ uvedla manažerka a zároveň autorka projektu Veronika Loucká.

Park je nyní pod větším dohledem

Město se také více zaměřilo na úklid parku a s ním související bezpečnost. Prostřednictvím technických služeb zajistilo například odvoz těžkých žulových kvádrů, které v parku ležely desítky let. „Od začátku února je park intenzivněji v hledáčku asistentů prevence kriminality, kteří kromě běžné preventivní činnosti vyhledávají injekční stříkačky, nebo apelují na nezodpovědné pejskaře, aby uklízeli po svých psech. Některé části parku jsou i pod dohledem kamerového systému se záznamem,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel městské policie Most, která je jedním z hlavních partnerů projektu obnovy parku a má na starost bezpečnost jeho návštěvníků a prevenci vandalismu.

Série akcí pořádaných v místě by měla prověřit jeho potenciál a vyzkoušet různé možnosti jeho využití. Snahou je vytvořit dobře řešený a fungující park, aktivně využívaný všemi Mostečany. Město má velmi dobré zkušenosti s komunitním plánováním sociálních služeb a nyní stojí před šancí získat s pomocí nadace zkušenost s aktivním využíváním veřejného prostoru a se zapojením obyvatel do komunitního plánování veřejného prostoru ve městě.

„Máte-li zájem připojit se k nám při nastavování těchto doprovodných aktivit, které mají pomoci nalézt novou identitu parku, neváhejte nás prosím kontaktovat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Způsob a míra zapojení záleží jen na Vás, nebojte se velké zátěže – jde primárně o Vaši přízeň, nadšení a chuť se zapojit a zlepšit veřejný prostor našeho města,“ vyzývá obyvatele Mostu manažerka projektu.

Smyslem nadačního programu Parky je pomáhat s koncepčním rozvojem parkově upravených veřejných prostor. Nadační podpora staví na zapojování veřejnosti, spolupráci s odborníky a tvorbě živých, funkčních a dlouhodobě udržitelných prostranství. Z programu již byla podpořena kompletní obnova pěti lokalit, nejnověji nábřeží řeky Loučné v Litomyšli. Šestý projekt se právě realizuje v Plzni-Slovanech. Nadace Proměny Karla Komárka dosud na rozvoj městské parkové zeleně poskytla přes 120 mil. Kč.

Příklady parků revitalizovaných s nadační podporou si můžete prohlédnout na stránkách www.nadace-promeny.cz/cz/projekty/parky.html.

(lou)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru