Supertropickým vedrům (konečně) zvoní hrana?
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Ve středu 1. srpna se rtuť mosteckého teploměru vyšplhala až na 37,0 °C – tento den je prozatím nejteplejším dnem letošního roku. Jak ve čtvrtek 2. srpna, také také v pátek 3. srpna již bylo denní maximum o špetku nižší, a to díky bouřkám a jejím sestupným proudům (konkrétně se jednalo o 34 a 33 °C). Dosti nepohodlné hodnoty, že? Inu mohlo by být ještě hůře.

Modely mají již několik dní jasno – současná supertropická vedra skončí s koncem příštího pracovního týdne, kdy by měla dorazit rázná studená fronta. Té bude předcházet ještě jedna studená fronta, sice mdlá, avšak s teplotami, hlavně těmi minimálními, přeci jen hne.

V sobotu 4. srpna bude zpočátku jasno až skoro jasno, nicméně později se začne tvořit kupovitá oblačnost, takže stejně jako v předchozích dnech nešokuje nějaká ta sprška. Nejvyšší odpolední teploty okolo 33 °C, ráno v minimu kolem 20 °C.

V neděli 5. srpna, po přechodu „imaginární“ studené fronty, se proudění vzduchu stočí k severozápadu, jinými slovy budeme omýváni severozápadním větrem. Naneštěstí půjde jen o bleskovou záležitost, vlastně již ve druhé půli nedělního dne přísun chládku ze Severního moře zesne. Navzdory tomu se jakože ochladí. V prvních 50 % neděle se po mosteckém nebi nejspíše budou honit mráčky, ve zbylých 50 % to vypadá na jasno až polojasno, spíše jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 29 °C, ráno v minimu kolem 22 °C.

V pondělí 6. srpna se v českém vzdušném prostoru uvelebí tlaková výše, počínaje ránem a konče večerem proto počítejte s jasnem až skoro jasnem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 30 °C, ráno v minimu kolem 17 °C.

V úterý 7. srpna bude vliv výše zmíněné oblasti vysokého tlaku pokračovat, její střed se ale bohužel přesune nad západní Ukrajinu, takže se ocitneme v její západní neboli zadní části, což v tomto případě znamená příliv tepla od jihu. Čili znovu se započne oteplovat. Úterní den se jeví být slunným, srážkově pasivním. Nejvyšší odpolední teploty okolo 32 °C, ale ráno ještě v minimu kolem 17 °C.

Meteověštba praví:

  • Středa 8. srpna: v minimu cca 20 °C, v maximu cca 35 °C
  • Čtvrtek 9. srpna: v minimu cca 22 °C, v maximu cca 35 °C
  • Pátek 10. srpna: v minimu cca 21 °C, v maximu cca 32 °C
  • Sobota 11. srpna: v minimu cca 16 °C, v maximu cca 25 °C
  • Neděle 12. srpna: v minimu cca 16 °C, v maximu cca 25 °C

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru