Těšte se! Přichází nádherné babí léto s příjemnými teplotami
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Máte rádi zimu? Vyhlížíte už na obzoru sněhové vločky a podobné počasové vymoženosti? Pokud ano, tak Vás nadcházející přítomnost dozajista nepotěší. Proč? Podle předchozích i současných výstupů numerických modelů se totiž Evropa, hlavně severní, severovýchodní a v neposlední řadě střední, zalíbí vyššímu tlaku vzduchu, to znamená tlakové výši.

Ta je charakteristická svým nechutenstvím vůči oblakům (a srážkám), ačkoli v zimních měsících bývá autorkou „inverzního mordoru“. Protože ale máme teprve první polovinu října, nemluvě o celkové povětrnostní situaci, anticyklonální inverzní poklice se momentálně obávat nemusíme. Sečteno a podtrženo – výhledově počítejte s teplotami spíše až okolo 20 °C a povětšinou slunnou oblohou.

V pátek 5. října se Česká republika v čele s Mostem a spol. ocitne na zadní straně oblasti vyššího tlaku se středem nad severním Černým mořem, z čehož vyplývá příliv teplejšího vzduchu od jihovýchodu až jihu. Praktická stránka této skutečnosti? Po celý den, po dobu všech 24 hodin to vypadá na jasno, přinejhorším skoro jasno. Dalších komentářů asi netřeba. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 °C, ráno v minimu kolem 6 °C.

V sobotu 6. října bude vliv „černomořské“ tlakové výše pokračovat, nicméně její srdce se přestěhuje trochu více na východ, pročež v našich končinách nebude mít takovou řekněme razanci. Když k tomu připočteme rozplizlou tlakovou níži nad Apeninským poloostrovem a jeho přilehlým sousedstvím, nebude překvapením, že do tuzemského vzdušného prostoru od jihu začne natékat oblačnost. Z převážné většiny by se mělo jednat o cirrus a spol., jinými slovy o průsvitnou oblačnost vysokého patra, avšak zřejmě jí bude dosyta, čili sluneční paprsky pravděpodobně dosti zeslábnou. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 °C, ráno v minimu kolem 6 °C.

Neděle 7. října zdá se bude oponovat titulku neboli tvrzení, že je před námi nadvláda tlakové výše a tím pádem babího léta. Pročpak? Důvodem je malá oblast nižšího tlaku, která v závěru týdne přejde přes Dánsko. To si od České republiky drží celkem slušný odstup, přesto se migrace této cyklóny dotkne i Mostecka. Jak to? Mezi její zadní (západní) stranou a přední (východní) stranou anticyklóny, která právě by se v novém týdnu měla usadit kdesi nad severní, severovýchodní a střední Evropou, do západní půle někdejšího Československa pronikne méně teplý vzduch. Bílošedého odstínu bude na mosteckém nebi dost, po obědě rovněž nepřekvapí přeháňka. Před příchodem chladnějšího vánku od severu se ještě rtuti teploměrů vydají až zlehka nad hranici 20 °C, konkrétně se bavíme o 21 až 22 °C, teoreticky až 23 °C, ráno v minimu kolem 10 °C.

Předběžný výhled denních maxim na vzdálenější přítomnost:

  • Pondělí 8. října: cca 16 °C
  • Úterý 9. října: cca 19 °C
  • Středa 10. října: cca 19 °C
  • Čtvrtek 11. října: cca 20 °C
  • Pátek 12. října: cca 20 °C
  • Sobota 13. října: cca 20 °C
  • Neděle 14. října: cca 20 °C

Sličná čísla, ne?

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru