Hokejový Litvínov konečně pohlíží jinam
Ilustrační foto: archiv e-mostecko.cz
Sport

Litvínov - Odborným poradcem (předpokládáme, že přes sport) a skautem HC VERVA Litvínov se stal začátkem tohoto měsíce Rostislav Dočekal, bývalý sportovní manažer především (druhdy i extraligového, pak EBEL) Znojma. Jinými slovy, žlutočerný klub se snad poprvé ve funkcionářské oblasti podíval jinam. Konečně. Jen přes domácí zdroje to v posledních letech už nefungovalo.

Zároveň bude mít klub skauta. Tahle funkce v něm dosud prakticky vůbec neexistovala (!). Přitom není tajemstvím, že doplňovat tým jen z vlastní mládeže nestačí už od konce devadesátých let minulého století. Do té doby zvládal roli vyhledávače posil Ivan Hlinka ve spolupráci s trenéry A-týmu a mládeže. Doba je však jinde. Výrazné talenty s výjimkou nyní nadějného Myšáka už se vychovávat nedaří a je proto s podivem, že se v tomto ohledu v Litvínově tolik let ztratilo.

S posilami je to zatím horší. Perspektivní, ale extraligou dosud málo ostřílený jihlavský gólman David Honzík (v srpnu mu bude 26 let), a o rok starší kladenský obránce Jiří Říha. Honzík – snad poprvé vůbec bude v Litvínově gólman-obr. Udávaná čísla – výška 189 cm a váha bez tří kil metrák tak hovoří. To není na škodu, gólmani v současném hokeji často nechytají v pravém smyslu slova, ale hlavně vykrývají prostor. Dosud jen 54 zápasů v Karlových Varech a ve Spartě a úspěšnost zásahů 89,76 procenta jsou ovšem čísla, která tolik optimismu – alespoň zatím – nevzbuzují. Kolik prostoru dostane nový brankář vedle Jaroslava Januse, jak se mu povede pod Krušnými horami, jak dlouhá zde bude Honzíkova cesta? Stojí za rozbor, že klub, který pro extraligu jen v 90. letech vychoval gólmany Fraňka, Pince, Jarinu, Fikrta a Hübla, musí nyní brankáře kupovat.

Obránce Říha se v kanadském bodování výrazně prosazoval, ovšem dosud jen ve druhé nejvyšší soutěži. V domovském Liberci spíše paběrkoval, za několik let zde odehrál dohromady jen 74 zápasů s chudičkou bilancí 2+5.

Pak je tu ještě nový kontrakt s 39letým kapitánem Michalem Trávníčkem. Spolu s pokračujícími Viktorem Hüblem (v srpnu mu bude 41 let) a Františkem Lukešem (v září 37 let) jsou už opravdovými inventáři mužstva a klubu. Zůstává Martin Hanzl, mladší bratr Robina, kterému těsně unikl start na mistrovství světa. Martin byl loni na jaře po špatné sezóně na odpis. Vedení očekávalo, že ani „neudělá mužstvo“. No ale „never say never“, nakonec, vida: v nepovedeném ročníku odehrál v základní části rovných padesát zápasů. Pravda, s bilancí jen 7+9, tedy nic moc, ale to platilo v minulé sezóně o většině týmu. Hanzl si tak hned vysloužil nový kontrakt. Třeba během něj dá vzpomenout na svůj nejlepší ročník 2015/16, v němž dosáhl 26 kanadských bodů a především 14 gólů.

Získání práv na Ščotku z Pardubic bylo klubem zdůvodněno tím, že má za sebou výbornou sezónu. Posuďte sami: 52 zápasů, 7+11 kanadských bodů, v Litvínově z obránců nejvíc. V soutěži 16. místo. Ve spravedlivějším hodnocení plus/mínus bodů, zohledňující účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech, skončil na mínus třech bodech. V Litvínově tak byl devátý, v celé soutěži až sto šestnáctý. Přesto ve třiadvaceti letech určitě jeden z těch perspektivnějších.

Nic dalšího zatím. Dva obránci a možná i Karel Kubát v jednání.

Z výše uvedeného je zřejmé, proč přišel Rostislav Dočekal. Přebudovat na ročník 2019/2020 celý tým a to zásadním způsobem. Provést či dokončit v něm generační výměnu. Jestli už není pozdě. Měla přijít dřív, a když ne loni, tak letos. Přetěžký úkol.

Těch pohledů jinam by to chtělo víc. Po roce drahých – a nakonec neúčelných – nákupů, které vedly jen k jedenáctému místu letos na jaře, by to jinak vypadalo, že přišla změna koncepce v úsporný program, tak trochu rezignující na lepší výsledky. Na jaké umístění by to stačilo? A co na to fanoušci?

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru