Most - Ironman. Závod, který v mnoha lidech vyvolává různé pocity. Někdo si rovnou řekne, že je to nedostižná meta, která je určena jen opravdu železným lidem a někdo si prostě umane, že do toho půjde stůj co stůj. Jedním takovým nadšencem je i mostecký primátor Jan Paparega, který se plavání, cyklistice a běhu věnuje už třetím rokem. V minulém týdnu vyrazil na Moravu, kde se konal závod s názvem Moraviaman 2018.

Pokud se vám při vyřknutí slova Ironaman zamotá hlava vězte, že nejste jediní. Tři disciplíny, které tvoří soubor všestrannosti a dohromady pak závodníka staví před úkol zdolat 226 km. Ne každý jedinec, který si jde občas zaběhat, nebo sem tam s rodinou vyrazí na kolo a cestou zpět z výletu se vykoupe v zatopeném lomu, se může považovat za železného muže. Tak totiž v překladu zní název závodu, o jehož absolvování sní generace sportovců po celém světě.

Zkuste si představit jaké to je uplavat 3,8 kilometru. První disciplína totiž přesně takovou distanci vyžaduje. Pro vaši představu je to zhruba 154 bazénů na mosteckém aquadromu. Druhou, tedy cyklistickou část, tvoří 180 kilometrová trasa. Asi jako byste vyrazili z Mostu do Prahy a zpět. A ihned po sesednutí ze sedla kola je potřeba nazout běžecké boty a vyrazit na poslední úsek závodu, nekonečných 42,2 kilometrů dlouhý maraton. Většina z nás by nezvládla ani jednotlivé položky železného klání. Ironmani však musí.

0307ironman1

Jan Paparega, primátor města, který je sportovcem tělem i duší takový závod vyzkoušel. Dle jeho vlastních slov si jako bývalý plavec užil plaveckou část a vyrazil vstříc další disciplíně. Mostecký politik je profík, a tak sebekriticky přiznal, že na kole zajel spíše průměrný čas, ale stále hleděl přímo s myšlenkou, že musí dokončit. Kolo překonal a jak praví české přísloví do třetice všeho dobrého, vyrazil na třetí a poslední část závodu, kterou je běh. Ten byl rozdělen na čtyři okruhy.

První krize se dostavila ve druhém z nich. Třetí úsek však sliboval, že je krize zažehnána až do 26. kilometru, kde se do jeho levého kolene při ztuhnutí svalů dala silná palčivá bolest, přes kterou běžet prostě nešlo. Nebýt pomoci závodnice, která darovala primátorovi růžovou pilulku - ibalgin, musel by zřejmě zbytek běhu jen dojít.

0307ironman2

Naštěstí však prášek asi po 10 minutách zabral a po zastávce v depu a ještě jedné pomoci od "ibáče" vyběhl do posledního 10,5 km okruhu s vidinou cíle. Nebýt podpory manželky, která jej po druhém úseku běhu podpořila slovy – "to dáš, už je to jen kousek", přátel a trenéra, kteří byli na místě, bylo by dokončení velmi složité.

Mostecký primátor závod dokončil a svého prvního Ironamana pokořil.

  • Autor: Running Man Most. Foto: FB Jan Paparega
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru