VIDEO: Nadace Unipetrol podpoří šest studentských týmů v soutěži vodíkových modelů
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Praha – Ve výzkumně vzdělávacím centru UniCRE v areálu chemického závodu Unipetrolu v Litvínově byl slavnostně zahájen pátý ročník vzdělávacího programu Horizon Grand Prix. V tomto programu plném vodíku se žáci a žákyně středních škol učí o obnovitelných zdrojích energie a sestavují vlastní model auta na vodíkový pohon, se kterým následně závodí proti dalším školním týmům z celé České republiky a soutěží o postup do mezinárodního finále.

Nadace Unipetrol, jeden z hlavních partnerů soutěže Horizon Grand Prix, v letošním ročníku podporuje šest školních týmů, což je oproti minulému roku dvojnásobný počet. Celkem se programu účastní 28 týmů z České republiky a přibližně 200 týmů na celosvětové úrovni.

Nadace Unipetrol v letošním ročníku podpoří studentské týmy ze středních škol SOŠ Schola Humanitas v Litvínově, SŠ Educhem v Meziboří, SPŠ chemické v Brně – Husovicích, Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově, Gymnázia a SOŠ ekonomické v Sedlčanech a SOŠ a SOU v Neratovicích. Tímto se také stává největším partnerem akce.

„Podpora technického vzdělávání žáků a studentů je naší prioritou. Proto jsme rádi, že se nám v letošním ročníku podařilo vybrat šest studentských týmů, které se ve svém volném čase věnují alternativním zdrojům pohonů aut a rozhodli se uspět právě v této soutěži. Držíme jim palce, aby překonali loňský úspěch litvínovského týmu v národním kole, který jsme ze všech sil také podporovali,“ říká ředitelka Nadace Unipetrol Julie Růžičková.

„Vážíme si této podpory a příležitosti k setkání právě v prostorách UniCRE, které je perfektním příkladem provázání praxe s teoretickými znalostmi. Učitelé byli nadšení nejen z návštěvy areálu, ale také z možnosti diskutovat o budoucnosti vodíku v Česku. Bez obalu a s odborníky z praxe,“ uvádí Václav Bystrianský, jeden z organizátorů Horizon Grand Prix.

https://www.youtube.com/watch?v=LyqhrQRisQU

Start nové sezóny byl spojen i se změnou názvu programu. Po čtyřech úspěšných ročnících pod jménem Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) se nyní program jmenuje Horizon Grand Prix. Týmy mladých inženýrů soutěží už nejen v Česku, ale celkem v deseti zemích Evropy, v USA a Rusku. Kromě již tradičního rozlosování do finálových dnů byla na programu slavnostního zahájení také diskuze pedagogů s organizátory na téma, jak zlepšit teoretickou i praktickou výuku ve školách.

„K sestavení co nejlepšího auta si studenti většinou dělají čas i mimo vyučování. Národní kolo, ve kterém letos změří výdrž již 28 českých týmů, proběhne tentokrát v Ostravě, a to 17. a 18. dubna. Stále však platí, že závod bude trvat dlouhých 6 hodin a vítězné týmy s největším počtem odjetých kol postupují do světového finále, které letos proběhne na domácí půdě v Praze,“ upřesňuje Václav Bystrianský.

“Vodíkové technologie v dopravě nejspíš zaznamenají masivní rozvoj v době, kdy dnešní středoškoláci dospějí do produktivního věku. Podporu těchto technologií, které zábavnou formou využívá dnešní mladá generace, můžeme vnímat také jako investici do budoucnosti. Mladí ambasadoři se v rámci vývoje vodíkových autíček stávají ústředními podporovateli vodíkových technologií, o jejichž rozvoj Unipetrol společně s Benzinou a UniCRE usilují již dnes,” vysvětluje Jiří Hájek, ředitel úseku vývoje a inovací Unipetrol výzkumně vzdělávacího centra (UniCRE).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru