Špičkové masky z Litvínovska pomohou ve fakultních nemocnicích i na Hradě
Polomaska s filtrem od firmy z Mostecka. Foto: MZ ČR
Zajímavosti

Český Jiřetín – Společnost Nanologix z Českého Jiřetína na Litvínovsku dodá prvních dva tisíce kusů polomasek s vyměnitelným filtrem nejvyššího stupně ochrany a té nejlepší možné kvality Ministerstvu zdravotnictví.

Spolupráci s českým dodavatelem potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Máme objednáno prvních 2000 kusů, které zamíří do našich nemocnic,“ uvedl. To znamená, že masky dostanou fakultní nemocnice.

Skoro sedm stovek polomasek si objednal i Hrad. „Je určená proti biologickým hrozbám. Zachytí nejen koronavirus, ale i další viry, jako je ebola, SARS, antrax, mor, jakýkoliv prach, kouř, dým. Prostě maska zachytí všechno s účinností 99,99 procenta,“ popsal serveru Aktuálně.cz typ objednaných masek výkonný ředitel firmy František Bauer.

https://www.youtube.com/watch?v=SNj6-y3soCo

Ministerstvo zdravotnictví ale slibuje pomoc i dalším lékařům a lékárníkům. Ti už ale dostanou jiné pomůcky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se setkal s předními představiteli České lékařské komory, České stomatologické komory, České lékárnické komory, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a Sdružení ambulantních specialistů k dodávkám ochranných prostředků. Domluvili se, že ministerstvo bude od příštího týdne lékaře a lékárníky v terénu pravidelně zásobovat respirátory, celkem v objemu 300 tisíc kusů týdně.



„Přicházíme s pomocí lékařům a lékárníkům v terénu v první linii. Díky několika velkým dodávkám materiálu v tomto týdnu jsme schopni pravidelně zásobovat respirátory nejen velké nemocnice, ale také praktické a dětské lékaře, stomatology, ambulantní specialisty a lékárníky. Domluvili jsme se na přímých týdenních dodávkách od Ministerstva zdravotnictví v objemu 300 tisíc respirátorů. První dodávka odejde v řádu dnů. Chceme v tomto směru pomoci krajům, které je mají primárně zásobovat. Děkuji všem lékařům a lékárníkům v terénu, kteří i v době nouzového stavu poctivě každý den pečují o své pacienty. Jsou to hrdinové a mají můj nesmírný obdiv,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Na základě rozhodnutí vlády ze dne 19. března a 23. března je Ministerstvo zdravotnictví zodpovědné za zásobování ochrannými pomůckami přímo řízených nemocnic, krajských hygienických stanic a laboratoří, které testují na koronavirus. Zbytek terénu je v gesci Ministerstva vnitra a krajů. Ministerstvu zdravotnictví se v posledním týdnu podařilo zajistit stabilní dodávky ochranného materiálu pro přímo řízené nemocnice a je tak schopno zajistit pravidelné dodávky respirátorů také lékařům v ambulantní sféře a lékárníkům, jejichž zásobování nemá primárně na starosti.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru