OBRAZEM: Pivo je tu v těch nejlepších rukách. V Mostě slavnostně otevřeli novou restauraci Plzeňka u Žejdlíků
Otevření nové restaurace v Mostě. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Most - Před 168 lety se začal rozvíjet příběh, který se významný způsobem zapsal do historie našeho národa a světových dějin pivovarnictví. V roce 1842 uvařil sládek Josef Groll v měšťanském pivovaru v Plzni první várku piva Pilsner Urquell. Symbolicky tak byla ve středu 24. června úderem 18. hodiny a 42. minuty v Mostě v Lipové ulici č. 390/2 slavnostně otevřena nová restaurace Plzeňka u Žejdlíků.

Restaurace zaujme krásným stylovým interiérem, který jasně napovídá, že to hlavní je tu pivo. Pivo, jež se čepuje z tanků, co interiéru vévodí a bude ho tu k ochutnání dost, jak napovídá nepřehlédnutelná pípa s osmi kohouty. A také už na první pohled tu vidíte, o jaké pivo zde jde, o pivo dovezené z Plzně.

„Myslím, že si Most tuto restauraci zaslouží, protože má určitou kapacitu a takováhle restaurace tohoto typu tady chyběla. První schůzka s panem Žejdlem proběhla v listopadu 2018. Protože je náš letitý hospodský, který svoji práce dělá dobře, s láskou a péči, rozhodli jsme se koncept podpořit. Plzeňka je na dobrém místě a má dobrého hospodského,“ uvedl Martin Lazecký, manažer rozvoje klíčových zákazníků z Plzeňského Prazdroje.

Foto

Podle Radky Žejdlové, manželky majitele restaurace, bylo vybudování a otevření restaurace běh na dlouhou trať. Plzeňku sice otevřeli již na začátku března, ale pouze na 7 dní. Pak vláda ČR vyhlásila kvůli pandemii koronaviru nouzový stav a tak ji zase museli zavřít. „Takže dnešní otevření je tak trochu naruby, a je i důvodem k oslavě a my jsme šťastní, že jsme to dnes mohli udělat. Sešli se tu všichni naši přátelé, také pracovníci firem, co se podíleli na stavbě restaurace, a zástupci Plzeňského Prazdroje,“ prozrazuje Radka Žejdlová.

Z Plzně dorazil do Mostu na slavnostní otevření nové Plzeňky také emeritní vrchní sládek Plzeňského prazdroje Václav Berka. „Tahle hospoda je hrozně krásná, už jsem jich několik otvíral, ale tahle podle mě patří k těm nejlepším. Navíc je tu plzeňské pivo v těch nejlepších rukách. A já sem hrozně rád, že tu platí to pravidlo, že sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. Pivo je úžasný nápoj, protože je v něm spousta zdraví prospěšných látek. A já hlavně ctím jeho kvalitní ošetření. A to je v této restauraci naprosto perfektní,“ uvedl Václav Berka, sládek se čtyřicetiletou zkušeností.

O pivo se v Plzeňce u Žejdlíků starají Jan Boho a Lukáš Profeld. Co je na údržbě piva podle nich zásadní? „Zásadní je udržovat v čistotě tanky, dále boxy, vedení a hlavně udržujeme i sklo. Sklo je základ toho aby pivo kroužkovalo. Co se týká údržby tanků, to dělá pivovarský, když přijede, tak s tím až takovou práci nemáme. Jinak co se týká vedení a věcí co k pivu patří, o to se staráme my. Myslím, že dobře, protože lidem pivo chutná a je všechno ok, jak to má být. Točíme nejlepší pivo na trhu, takže se nám s ním pracuje super, uvedl Jan Boho.

https://www.youtube.com/watch?v=vvZBYLvwUG8

Jak nám sládek Berka prozradil, Plzeňský Prazdroj má široké portfolio piv. Každý druh či značka je charakteristická něčím jiným. Pilsner Urquell je podle něj takový korunovační klenot, Gambrinus je pivo, které vás osvěží, Radegast, to je krásně hořký, je to pivo pro tvrdé chlapy, mají v portfoliu i Velkopopovického kozla, což je prý krásně pitelné pivo a vaří ho i v černé verzi, třeba pro dámy. Kromě toho se vaří i spousta dalších specialit. Každý měsíc se vaří takzvaná volba sládků, nový druh piva, které dodávají jen do omezeného počtu restaurací. Tam je možné ochutnat i ty dnes moderní piva typu Ale, či Stout.

Jaká piva vám nabídnou v Plzeňce u Žejdlíků? Zejména Pilsner Urquell, ale i tmavé pivo, nealkoholické pivo a jeho ochucené varianty. Pivo se zde čepuje přímo z tanků, díky tomu je nabízené pivo od začátku jeho výroby až po natočení do sklenice v těch nejlepších podmínkách, což pivní fajnšmekři ve sklenici jistě ocení.

Kromě dobrého piva nechybí ani dobré jídlo s poledním obědovým menu. Pokud si chcete posedět venku, je vám k dispozici pěkná terasa. Otevřeno mají každý den od 11 do 24 hodin, v pátek a sobotu o hodinu déle a naopak v neděli o hodinu méně.

Pivo je vynikající, určitě sem zajděte, protože lepší restauraci a lepší hospoda v Mostě ještě nebyla. Je to tady krásné, krásně zrekonstruované, příjemná obsluha a skvělý majitel,“ láká Nela Kailová, herečka, zpěvačka a přítelkyně syna majitele Plzeňky, která se slavnostního otevření nové restaurace zúčastnila.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru