VIDEO: Továrník nechal postavit kostel, přetrvává v něm několik zajímavostí
Ivo Valášek a farář Tomáš Pavelka. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Žatec - Původně luteránský, nyní evangelický kostel v Žatci, byl postaven v roce 1897 na místě, kde stávalo mýto. Tam ho nechal vybudovat majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf. Právě on se zasloužil o zajímavosti, které v jiných kostelech nejsou.

„Pan Lüdersdorf byl opravdu velmi dobrý podnikatel a dost bohatý člověk,“ řekl kurátor kostela Ivo Valášek. Jako zřejmě jediný kostel u nás měl tento velká kachlová plynová kamna. Další zajímavostí je kostelní sakristie. Tam totiž zřejmě stálo sociální zařízení.

V žateckém evangelickém kostele jsou i hodiny. To ale není vše! Kostel halí také mnoho tajemství. Více se dozvíte v reportáži.

video

https://www.youtube.com/watch?v=lO4cSfk6fFA

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru