Zahradní sprchu vybírejte pečlivě. 4 věci, které si při koupi pohlídat
Freepik.com
Zajímavosti

Od počátku zahradních sprch uplynula celá věčnost a technologie postoupily. Proto je dobré vědět, jaké typy sprch existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a která se hodí přesně na vaši zahrádku. S naším článkem už orientace v různých velikostech, funkcích a typech nebude problém. Vyberte si zahradní sprchu, která dokonale splňuje všechna vaše očekávání.

Sprcha samostatně stojící vs. sprcha přenosná

Pevně stojící zahradní sprchy vyžadují jedno stálé místo. Jakmile je koupíte a někde postavíte, už tam zůstanou. Proto si pečlivě vyberte místo, které vám bude vyhovovat a zvažte také množství slunečních paprsků, aby se vám voda ohřála. Pevně stojící sprchy jsou bytelné a vyžadují obtížnější instalaci. Zpravidla potřebujete vyřešit odtok a pevný podklad. Odměnou vám bude dlouhá životnost.

Přenosné sprchy jsou proti tomu lehké, snadno se s nimi manipuluje a můžete je přemisťovat podle potřeby. Instalace vám zabere pár minut a nezáleží na okolním prostředí ani odtoku vody. Přenosnou zahradní sprchu pohodlně postavíte třeba na trávník, který se už o vodu postará. Nevýhodou je, že mají kratší životnost.

Jak vyřešit odvodnění u pevně stojících sprch?

Odvodnění neházejte za hlavu. Když to uděláte, dočkáte se rozmáčeného pozemku, nekonečných kaluží a v horším případě i podmáčené zahrady, která se začne sesouvat. Proto si pečlivě rozmyslete, jak odvodnění zajistíte. Máte v základu dvě možnosti.

  • Pořídíte žlaby, které slouží jako kanalizace. Jednoduše odvedou vodu, kam potřebujete.

  • Druhou variantou jsou podlahové výpustě, které však musíte nainstalovat ještě před usazením zahradní sprchy. Nutností je přípojka k odpadnímu potrubí.

Jak velkou nádobu na vodu vybrat?

Objem nádoby určuje počet lidí, kteří si mohou sprchu dopřát. Objem proto vybírejte podle počtu členů vaší domácnosti. Zároveň však berte v potaz, že přenosné sprchy unesou jen menší nádoby na vodu. Pro větší počet osob se proto přenosné sprchy zcela nehodí. Zároveň myslete na malou rezervu v případě nečekané návštěvy. Čím větší nádobu však pořídíte, tím déle se bude voda ohřívat.

Jaký materiál si vybrat?

  • Plastové sprchy jsou levnější a lehčí variantou. Nevýhodou však je nižší životnost, kdy plast pod vlivem slunce pracuje a voda může následně nepříjemně zapáchat.

  • Hliníkové sprchy jsou dražší a těžší variantou. Velkou výhodou je fakt, že jejich konstrukce je prakticky nesmrtelná.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru