Opravená synagoga v Budyni nad Ohří. Foto: Historickasidla.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj – Setkání zástupců měst krajské sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska se uskutečnilo v pátek 2. února na žatecké radnici. Vybral se při něm i adept do finálového kola soutěže Památka roku 2023.

„Hlavním bodem jednání bylo vyhodnocení soutěže Památka roku 2023. Vítězem krajské sekce v obnově památky nad 2 miliony Kč se stala Synagoga v Budyni nad Ohří těsně před žateckou synagogou. Dalšími nominovanými památkami opravenými v roce 2023 byl barbakán Žatecké brány v Kadani a městský dům v Úštěku," popsala hlavní závěr setkání místostarostka Žatce Jaroslava Veselá.

Interiér budyňské synagogy. Zdroj: Historickasidla.cz

Na počest kadaňského barbakánu dokonce vznikl před sedmi lety hudební klip, který tento týden připomněl městský Facebook.

Na programu jednání bylo také předávání zkušeností s obnovou památek nebo podpora akcí Sdružení historických sídel jako je akce Brány památek dokořán, kdy se členská města připojují k Mezinárodnímu dni památek a sídel (18.4.) a po celý duben otevírají památky ve svých městech, pořádají prohlídkové okruhy, výstavy, koncerty, přednášky apod... Další akcí Sdružení historických sídel, jež podporuje informovanost o památkách, je soutěž Cestovatelský fotodeník a také soutěž Mladí fotografují památky.

Cílem Sdružení historických sídel je podpora obnovy a zachování stavebních památek, podpora cestovního ruchu a zejména informování veřejnosti o krásných místech naší vlasti. Nejznámější aktivitou sdružení je pak každoroční vyhlášení města roku, což je titul, po němž touží i Žatec. „My, Žatečtí, se těšíme, že konečně zvítězíme v celostátní soutěži Historické město roku, kde jsme v letech 2021 a 2023 byli nominováni na cenu vítěze, tedy obsadili konečné 2. místo,“ dodala Jaroslava Veselá. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru