Ilustrační snímek
Zajímavosti

Investice do nemovitostí je poměrně jistou cestou k pasivnímu příjmu s minimem práce. Samozřejmě musíte mít kombinaci štěstí a především znalostí. Přemýšlíte, jestli jsou právě nemovitosti ideální cestou pro vás? Přinášíme vám pár tipů, jak začít, kde vybírat a na co si dát pozor.

Na prvním místě stojí finanční plán

Emoce a investování jsou dvě věci, které k sobě moc dobře nejdou. Přesto se mnozí začínající investoři při koupi svého prvního investičního bytu rozhodují právě na základě „líbí / nelíbí” nebo dobrého pocitu. Emoce ale musí jít stranou. 

Podle čeho se při koupi rozhodovat? Samozřejmě podle finančního plánu, který vám dá tolik potřebný nadhled.

Finanční plán by měl (kromě vašich volných prostředků) zahrnovat:

  • Odhad provozních nákladů,
  • co nejpřesnější představu o návratnosti investice,
  • přehled o situaci na trhu a znalost cenových trendů.

Nejhorší, co můžete udělat, je koupit skvělý byt ve skvělé lokalitě, který vás ale při několikaměsíční neobsazenosti zruinuje.

A hned na druhém lokalita

Dobrou lokalitu nejčastěji poznáte na základě už zmíněných znalostí realitního trhu. Čím větší město, tím rychleji byt obsadíte, ale současně je výrazně dražší. Zkušení investoři hledají nemovitosti spíše na menších městech, kde je sice o něco vyšší riziko delší neobsazenosti i neplatících nájemníků, ale výnosnost je často mnohem vyšší.

Výběr správné lokality je prostě trochu věda a určitě vám k tomu pomohou dobré kontakty nejen s dalšími investory, ale také s lidmi, kteří se pohybují v oblasti realit i financí.

Jak investiční nemovitost zaplatit?

Máte dostatek financí a chcete investiční byt zaplatit bez svého? To je další chyba, kteří se mnozí začínající investoři mohou dopustit. Při koupi investičního bytu samozřejmě potřebujete své finance, ale určitě byste měli větší část platit prostřednictvím investičního úvěru. Právě tak můžete (především během inflace) dosáhnout maximálních investičních výnosů.

Čeho realitní investoři nejčastěji litují?

Jen toho, že s investováním do nemovitostí nezačali dříve. Nejen kvůli tomu, že jsou dnes ceny o poznání vyšší, ale také protože se jedná o opravdu zajímavou (a zábavnou) cestu k pasivnímu příjmu a především k finanční nezávislosti a svobodě. 

Přečtěte si o investování do nemovitostí více rad přímo od Martina Kořenka, jednoho z předních českých investorů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru