Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Kadaň – Propadli jste kouzlu míchaných nápojů? Jejich obliba je rok od roku na vzestupu. Stejně jako šumivých vín. V Kadani si nenechají ujít příležitost a díky tomu si brzy budou zákazníci moci vychutnat nové regionální produkty – kadaňské frizzante a ochucený gin. Vlastně dva.

Nové nápady podpoří kadaňská radnice finanční dotací. Ta zajímavým projektům poskytuje dotace již několik let. Doposud šlo většinou o peníze na inovace. Letos poprvé se rozhodla, že by ráda podporovala nově vzniklé regionální produkty. „Potěší nás, když se někdo pokusí Kadaň dostat do povědomí veřejnosti produktem, který bude mít skutečné spojení s Kadaní,“ vysvětluje starosta Kadaně Jan Losenický.

V této nové kategorii zareagovali na výzvu dva zájemci. „Jednak náš místní vinař Marcel Čadílek, který pěstuje víno na zdejších vinicích. Chce svou produkci obohatit o kadaňské frizzante, tedy šumivé víno. To je aktuálně velmi moderní, každý rok jeho spotřeba stoupá,“ podotkl starosta Losenický s tím, že radnice jeho záměr podpoří částkou přesahující 150 tisíc korun na pořízení nové technologie.

Marcel Čadílek uspěl s Kadaňským vínem i v zahraničí. Nyní rozjíždí výrobu Kadaňského frizzante, tedy šumivého vína. K dostání by mělo být do dvou měsíců. Zdroj: město Kadaň

Marcel Čadílek už organizuje zahájení výroby, zásob vína má dostatek. „Momentálně řeším dodání technologií, chvíli potrvá, než celý proces vyladíme, ale byl bych rád, kdybych do dvou měsíců mohl kadaňské frizzante přivést na trh. Nejprve v suché variantě, posléze i se zbytkovým cukrem. Případné další barevné varianty budeme řešit následně,“ plánuje Marcel Čadílek.

Počítá s tím, že sedmičkové lahve frizzante budou k dostání už na foodfestivalu, Císařském dni a samozřejmě na Kadaňském vinobraní. „Akcí, kde naše vína a nově i frizzante můžeme prezentovat, je poměrně hodně. Podařilo se nám zaujmout i zákazníky v Německu, kam jezdíme také často,“ může se pochlubit kadaňský vinař.

Ještě na vyšší částku dosáhl provozovatel Baru Ve Městě Jakub Novák, který plánuje vyrábět kadaňský gin dvou příchutí. „Gin je zajímavý alkohol, který může mít různé příchutě. Jeho základem je jalovec. Jde opět o velmi moderní pití, které se hojně přidává do koktejlů,“ uvedl Jan Losenický. Při prezentaci radní velmi zaujalo, že je nový produkt zamýšlen jako gin pro zvláštní příležitosti. „Má mít pěknou lahev, kterou po spotřebování ginu jen tak nevyhodíte. Ale co je nejdůležitější, příchuť budou ginu dodávat místní plodiny,“ dodal starosta.

Kadaňský Bar Ve Městě se nachází přímo v centru. Uspěl s žádostí o podporu výroby místního produktu. Foto: Jakub Novák

Za nápadem stojí nejen majitel Baru Ve Městě Jakub Novák, ale také Petr Minárech, kadaňský majitel lihovaru v Berlíně, který se specializuje na bio produkci. Právě v Německu se bude nápoj vyrábět, samozřejmě v bio kvalitě. „První příchutí bude jablko a hruška. Obojí pěstované v kláštereckých sadech. Druhou příchutí budou rajčata s bazalkou,“ prozradil Jakub Novák. I tyto plodiny budou regionální. Rajčata totiž pocházejí z Tušimic u Kadaně, kde se tamní skleníky řadí mezi největší producenty rajčat v Česku. „Tento Gin se hodí zejména pro lehké a osvěžující letní drinky. Mimo jalovce a rajčat najdeme v ginu bazalku, citrony a smrkové výhonky sbírané jednou ročně v červnu v Krušných horách. Oba giny je možno pít jako míchaný drink, i si je vychutnávat samotné,“ dodává Jakub Novák.

Kadaňský gin už má své etikety. Gin bude stáčen do luxusních lahví. Zdroj: Jakub Novák

 

V prezentaci také prozradil, že dle vyvinuté receptury jsou suroviny macerovány až po dobu šesti dní a následně pomalu destilovány na destilační koloně Müller, což je spolu s výrobcem Arnold Holstein dvojice nejkvalitnějších výrobců destilačních přístrojů na světě. Téměř hotový destilát zraje po dobu 30 dní v nerezových tancích. „Zatím jsme vytvořili dvě zmiňované příchutě, které nemají na trhu obdoby. Do budoucna plánujeme experimentovat s různými kombinacemi surovin a objevovat nové příchutě,“ dodává Jakub Novák.

Pokud se vše zadaří, rád by, aby si lidé mohli ochucené giny vychutnat prvně na kadaňském foodfestivalu, který se bude konat v květnu. „V Kadani budou naše ochucené giny dostání jak v našem baru, tak v infocentru v dárkovém balení,“ dodává Jakub Novák. 

Gin se bude vyrábět v lihovaru, který se zaměřuje na produkci v bio kvalitě. Zdroj: Jakub Novák

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru