Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Teplice – Seznamte se s památkami, zaniklými obcemi, kostely, či s uměleckými díly, které v polovině minulého století zmizely z povrchu zemského, aby ustoupily těžbě uhlí. Poznejte tvář původní krajiny mostecké pánve, kterou fatálně poznamenala důlní činnost a ignorace hodnot ze strany tehdejší politické garnitury.

Putovní výstava s názvem Zaniklá krajina severozápadních Čech, kterou v současné době najdete v budově Státního okresního archivu Teplice, vám umožní návrat zpět. Poskytne vám prostřednictvím historických fotografií vhled do krajiny, která tady byla ještě před zhruba sedmdesáti lety.

Není to výstava veselá. Kromě historie těžby uhlí mapuje zaniklé obce, zpustošenou mosteckou krajinu, zmizelé kostely a kaple, zničená a transferovaná sochařská díla. Přináší archivní snímky zlikvidovaných památek lidové architektury, zahrad a parků, které byly rozmetány, aby uvolnily cestu těžebním strojům. A najdete zde také svědectví o likvidaci historického města Most.

Výstava přibližuje postupnou destrukci a zánik severozápadní lokality Čech kolem Mostecka a jeho okolí. Je to smutný návrat. Nebudete odcházet s příjemnými pocity. Na druhou stranu je zajímavé poznat, jak vypadala krajina, ve které žijeme. Stejně tak je dobře vědět, kam může vést ignorace hodnot a protežování jedné lobby. Výstava je přístupná v teplickém archivu vždy ve středu a v pondělí od 8-17 hodin a končí 15. dubna.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru