Kynologové mohou pro výcvik psů využívat specifické prostory typické pro oblasti, kde se těží. Foto: Sev.en Česká energie
Zajímavosti

Most – Hlavní báňská záchranná stanice Most, působící v uhelných lomech skupiny Sev.en Česká energie, se dohodla na rozšíření spolupráce se zájmovým sdružením ZKS CENTRUM Parent Company, které se věnuje výcviku služebních psů. Báňští záchranáři umožní kynologům výcvik v povrchových i podzemních prostorách a ti naopak v případě potřeby poskytnou pro záchranné akce vycvičené psy.  

Obě organizace spolupracují dlouhodobě, nyní ovšem vzájemné vztahy prohloubily podepsáním memoranda o výpomoci při vyhledávání ztracených osob ve všech prostorech důlních děl i mimo ně. Budou také koordinovat přístup a jednotně prosazovat společné zájmy. „Spolupráce s kynology je pro nás velmi přínosná. Umožňuje nám využít v mimořádných situacích psovody a jejich vycvičené psy, kteří se umí pohybovat v obtížných podmínkách hnědouhelného lomu, v dobývacích prostorech, ale například také v podzemí, ve výškách a v dalších náročných terénech. V extrémních případech je spolupráce s takto připravenými psy při záchranné akci zásadní,“ říká Radim Slabák, ředitel Hlavní báňské záchranné stanice Most.

„Spolupráce se skupinou Sev.en Česká energie si velmi vážíme. Díky tomu můžeme dát psům speciální výcvik ve velmi specifických podmínkách. Kromě hledání lidí v prostorech povrchového lomu psy cvičíme pro hledání člověka v závalu nebo pro bezpečný pohyb na těžebních strojích. K tréninku psů také pravidelně využíváme areál bývalého hlubinného dolu Centrum a takzvanou dýmnici v HBZS, což je trenažér simulující stísněné prostory hlubinných dolů nebo jiných špatně přístupných důlních děl,“ uvedl vedoucí kynologické skupiny Miroslav Fencl.

Podle uzavřeného memoranda musí báňští záchranáři kynology vždy řádně seznámit s terénem nebo prostorem, v němž se vyhledávání má uskutečnit, a zajistit i nutné ochranné prostředky pro každého psovoda.

„Dobývací prostor povrchových lomů je velmi rozsáhlý, a přestože je označen tabulkami zakazujícími vstup, může se stát, že do něj zabloudí člověk, například dezorientovaný senior. I když je prostor průběžně monitorován, a to i z dronu, je pro nás dobré mít v záloze kynologickou skupinu, která se v něm umí pohybovat a zná případná nebezpečí, úskalí i různá prostředí, jež se tam vyskytují. To tito psi velmi dobře prokazují při našich pravidelných společných cvičeních,“ doplňuje Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru