Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově
Zajímavosti

Česká Kamenice – Dvanáct světců, nezbytný smrťák a místní patron rytíř Roland se veřejnosti poprvé představí v rámci tradičního Velikonočního jarmarku. Slavnostní premiéra proběhne v neděli 31. března 2024 ve 13 hodin. Orloj se nachází přímo v historickém centru České Kamenice a citlivě navazuje na zdejší původní pamětihodnost. Obnova se uskutečnila za značného přispění široké veřejnosti, která se zapojila do sbírky.

Původní orloj byl dílem místního hodináře a zlatníka Adolfa Eiselta, který jím ozdobil štít svého domu v Nerudově ulici č. p. 241. Od konce druhé světové války však chátral, a nakonec byl odstraněn. Iniciátorem obnovy bylo samotné město, které vyjednalo souhlas soukromého vlastníka zmíněného domu i památkářů.

Působivé skleněné prvky

Dominantou orloje je dvanáct světců, které doplňují smrťák a rytíř Roland. O něm se traduje, že již více než sto let dohlíží v České Kamenici na městská práva.

Postavy jsou vysoké zhruba 45 cm a vynikají jedinečným zpracováním. Oproti původním dřevěným sochám jsou totiž vyrobené z kombinace kovu a skla. „Barevnost a atributy z leštěné mosazi, které sochy zdobí, odpovídají ikonografii světců a vychází z pražského orloje. Detaily na skleněných dílech jsou malované sklářskými transparentními barvami a jsou vypalované podobně jako vitrážové výplně chrámových oken,“ upřesňuje doc. MgA. Pavel Kopřiva Ph.D., který je ředitelem Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v nedalekém Kamenickém Šenově, kde sochy vznikly.

Technické řešení funguje jako skládačka. Sochy jsou díky tomu lehce smontovatelné a v případě potřeby opět rozebratelné, což usnadňuje údržbu. Připevněný skleněný díl je možné snadno obnovit a nahradit, pokud by došlo k jeho poškození vandalem nebo vlivem počasí.

Efekt skleněných prvků zvýrazňuje osvětlení, kterým je orloj vybaven. O zvukový doprovod se postarají smrťák s Rolandem, kteří zastávají roli zvoníků. Kompletní osazenstvo orloje uvidí veřejnost každou hodinu, vždy v celou, a to denně od 8 do 18 hodin – o hlavních (letních) prázdninách až do 20 hodin. Štít domu zdobí stejně jako v minulosti výrazné smaltované hodiny.

Vizualizace obnoveného orloje

Replika vylepšeného rotačního mechanismu

Rotační mechanismus historického orloje autor v minulosti postupně vylepšoval a k jednomu kolu přidal druhé. Nákresy se bohužel nedochovaly, a tak při návrhu repliky vycházel městský architekt Ing. arch. Jan Mach z historických fotografií, které zachycují právě finální podobu původního mechanismu. O výrobu se postarala místní stavební společnost Prokop a syn z Ludvíkovic.

Velká podpora veřejnosti

Finance na obnovu orloje získalo město díky dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Významnou měrou se podílela také široká veřejnost, a to prostřednictvím sbírky realizované na platformě Donio.cz. Cílovou částku 400 000 Kč se na ní během 60 dnů podařilo nejen naplnit, ale dokonce překročit. Sbírka, do níž se zapojilo 203 dárců, přinesla 424 009 Kč. Peníze byly využity jak na pořízení čtrnácti soch, smaltovaných hodin a rotačního mechanismu, tak na potřebné tesařské a klempířské práce. Celkové náklady na obnovu, která trvala zhruba půl roku, přesáhly 1 000 000 Kč.

„Jsme hrdí na historické skvosty České Kamenice a máme velkou radost, že se nám jeden z významných podařilo znovu přivést k životu. Věříme, že orloj potěší místní i turisty. Je na oblíbené trase od Náměstí Míru kolem poutní kaple Narození Panny Marie k obnovenému parku Fanze Preidla a také ke koupališti a k populárním Mlýnkům. Přirozeně tak obohatí procházky městem i výlety do okolí,“ uzavírá Jan Papajanovský, starosta České Kamenice.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru