VIDEO: Poznáte tři zástupce Mostecka? Jsou v anketě o českou a slovenskou stavbu století!
Koldům, přehrada Fláje a přesunutý kostel. Foto: e-mostecko.cz
Zajímavosti

Mostecko - Tři stavby z Mostecka jsou nominované do internetové ankety o stavbu století. Hledají se v nich největší české a slovenské úspěchy ve stavitelství v uplynulých sto letech.

Hlasováním partnerů projektu bylo vybráno 100 stavebních a architektonických děl. Za českou stranu bylo nominováno 66 staveb, za slovenskou pak 34. Kritériem pro nominaci byl celospolečenský význam a přínos stavby.

Mostecká má v nominaci tři díla: přehradu Fláje s unikátní dutou hrází, přesunutý děkanský chrám v Mostě, který ustoupil těžbě uhlí, a také Koldům v Litvínově. Ten byl navržen jako velký obytný komplex pro kolektivní bydlení a žití.

Od 25. dubna do 20. září 2018 bude přístupný seznam staveb pro hlasování o stavbu století na www.stavbystoletí.cz. Výsledky hlasování budou oznámeny v rámci doprovodného programu Stavebního veletrhu FOR ARCH.

Videoreportáž

Bude vydána publikace a od září 2018 se uskuteční napříč Českou a Slovenskou republikou putovní výstavy, které představí jednotlivé nominované stavby.

Organizátory projektu jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Český svaz stavebních inženýrů, Slovenská komora stavebných inžinierov, Slovenský zväz stavebných inžinierov a SIA – Rada pro výstavbu ČR.

"Oblastní muzeum v Mostě se do projektu zapojí 21. dubna 2018 exkurzí pro veřejnost po třech nominovaných stavbách z Mostecka," připomněla Eva Hladká z Oblastního muzea v Mostě.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru