ROZHOVOR: Jsem zvyklý na čisté město, lidé se tu chovají velice dobře, říká starosta Petr Červenka
Petr Červenka.
Zajímavosti

Meziboří – Meziboří je na Mostecku považováno za jednu z nejčistších obcí a nejbezpečnější město. Starosta Petr Červenka (72) je v následujících komunálních volbách jedničkou kandidátky ČSSD. Strana v Meziboří vítězí v komunálkách od roku 1998. V roce 2018 zde získala 42 procent hlasů. Co se v Meziboří za poslední volební období nejvíce povedlo? Co horské městečko dále čeká?

Pane starosto, můžete mi přiblížit nejvýznamnější investice za poslední čtyři roky?

Jsem tady páté volební období a musím říci, že toto poslední bylo jedno z nejlepších. Prakticky se nám podařilo splnit náš volební program. Když nebudu hovořit o každodenní údržbě a běžném provozu města, ale budu hovořit o významných investicích, tak jde o rekonstrukci elektrorozvodů na naší základní škole, a to hned v několika etapách. Ve škole jsme měnili okna, rekonstruovali sociální zařízení rovněž v několika etapách. V tělocvičně se měnily podlahy. Snažíme se v té škole, která je již starší, udělat maximum. Elektrické rozvody jsme rekonstruovali také ve sportovní hale, která je rovněž naším majetkem. V Májové ulici jsme postavili parkoviště. A to nejlepší, co se pro Meziboří podařilo udělat, byla výstavba chodníku podél silnice do Litvínova.

Když vidím, jaký je na chodníku „provoz“, tak to jistě mělo smysl.

Mělo to smysl. Jsem rád, že je to hotové. Chodí tam od mládeže po starší lidi. Chodí tam lidé s kočárky. To byl velký problém, kdy na silnici nebyl jejich pohyb dříve bezpečný. Mohlo dojít k úrazu.

Na Meziboří se opravovaly také silnice.

Ano, byla tu rekonstrukce komunikací na Markově kopci, za což jsem rád. Byla to první část, druhou plánujeme na příští rok. V Potoční ulici jsme zjistili, že tamní mostek již nemá správné parametry, tak se také zrekonstruoval.

A co sjezdovka?

Na té jsme provedli rozvody vody, byly tam již velké úniky. Na dvacet, pětadvacet let je nyní pokoj.

Využívalo město dotací?

Od roku 2002 jsme pro toto město sehnali necelých 219 milionů korun. Dotace není jednoduché získat, pro úředníky není jednoduché vše zpracovat a mít vše v pořádku, abychom o dotace nepřišli. A to se dařilo. Musím úředníky našeho města pochválit.

Pro srovnání: Jaký je přibližně roční rozpočet města Meziboří?

Bývával okolo padesáti milionů. Potom díky rozpočtovému určení daní a úsporám díky dotacím si nyní můžeme dovolit mít rozpočet kolem sta milionů korun.

Mezi investicemi jste zmiňoval základní školu. Nyní jsem viděl podařenou vizualizaci, jak upravit vstup do školy a prostranství před školou. To je plán na další volební období?

Je to plán na další volební období. Je opět podmíněn získáním dotace. Chceme ale také nové sedačky v našem kulturním zařízení a upravit Park přátelství. To je záležitost, kterou chceme dlouhodobě. Myslím si, že naše město je, vyjma některých akcí jako některá parkoviště, prakticky dostavěno. Musíme se nyní dívat směrem k údržbě toho všeho, co jsme vybudovali. Chceme udržet město na úrovni, na které v současné době je.

edeniky 4428

Patříte mezi starosty na Mostecku, kteří jsou nejdéle ve funkci. Co může přinést Petr Červenka Meziboří v dalším volebním období?

Pokud mi občané ještě dají hlasy, potom se budu snažit využít všech konekcí, které mám. Osobní vztahy a známosti ve velkých organizacích jsou k nezaplacení. Je to při řešení nejrůznějších záležitostí lepší, než když nikoho neznáte.

Meziboří je na Mostecku považováno za jedno z nejčistších a nejbezpečnějších míst. Je pětitisícové město ideální velikost, aby se to takto podařilo udržet?

Musím dát především poklonu pracovníkům technických služeb, kteří město udržují. Je zde pochopení Policie ČR, která zde svoji činnost opravdu dělá, jak by měla. Zajíždí k nám také Městská policie Litvínov. Bezpečnost je tu letitě dobrá, i když i tady se občas stane nějaký problém. Musím říci, že dobrá bezpečnost není dána jen působností těchto orgánů, ale je to také našimi občany, kteří žijí způsobným životem a chovají se velice dobře. Samozřejmě by u malé části lidí mohlo být třeba lepší uklízení po psech nebo třídění odpadů.

Ano, teď třeba byla na Meziboří sběrová sobota, lidé mohli dát k popelnicím věci, které tam jindy nepatří. A ty se potom odvážely.

Trochu je tímto způsobem rozmazlujeme, protože zde funguje sběrný dvůr, který je u nás otevřený od pondělí do neděle. Pro mě je čistota města, kdy naše technické služby i za pomoci veřejně prospěšných pracovníků ho takto udržují, důležitá. I když to ještě není ideální tak, jak bych si představoval, tak ať je léto nebo zima, tak patříme v Ústeckém kraji doopravdy k těm lepším městům. Ještě jednou bych chtěl za to poděkovat. Jsem zvyklý na čisté město, na kontrolu města. Každý den ho procházím se psem.

Musím se na konec zeptat i na ceny tepla, které se lidem s centrálním zásobováním z místní teplárny kvůli cenám plynu nyní znovu zvedly.

Naše město v této záležitosti jedná už od listopadu 2021. Situaci a to, co dělá stát a co dělá vláda, stále monitorujeme. Město dalo Dotermservisu v červnu půjčku ve výši 4,9 milionu korun s bankovní zárukou na nákup plynu, aby nebyla ohrožena dodávka tepla a teplé užitkové vody. Je to zápůjčka, Doterm nám peníze musí vrátit. V tom čase se dostali do takového stavu, kdy neměli na nákup plynu. Neudělali jsme to pro Doterm, ale pro občany města. Jednáme o možnosti jiného zdroje vytápění, vzniká studie možnosti připojení města na horkovod z Litvínova. Není to určitě záležitost roku, ale možná dvou, tří let. Zároveň jsme se domluvili, že podpoříme změnu technologie stávajícího vytápění včetně nákupu alternativních kapalin. Jednáme s Unipetrolem, jestli nám může pomoci, ať už s mazutem nebo jinými kapalinami. Připravujeme změnu pravidel o poskytování a použití účelových finančních prostředků z fondu oprav a modernizace bytového fondu na našem území tak, aby je občané mohli využít v procesu přechodu na vytápění na jiné zdroje. Hledáme odpovídající způsob finanční podpory všech domů v Meziboří, to znamená třeba SVJ či rodinných domů tak, aby byla jejich podpora akceptovatelná a spravedlivá. Jestliže někdo přijde s tím, že se chce odpojit, tak mu nebudeme bránit. Ale musí si uvědomit, co to všechno bude znamenat. Doporučuji, aby si to všichni, kteří o to mají zájem, nejdříve spočítali, aby si přečetli zákony, které k tomu jsou. Není to jednoduchá záležitost. Požádali jsme také energetický regulační úřad o provedení kontroly společnosti Doterm servis. Čekáme na výsledky.


 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru