Litvínov: Ne všechny silnice patří městu. Radnice popisuje zimní údržbu a reaguje na výtky
Město Litvínov. Foto: e-mostecko.cz
Litvínov

Litvínov – Předpovědi meteorologů se vyplnily a zejména v horských oblastech přibylo za poslední dva dny až několik desítek centimetrů sněhu. S bohatou sněhovou nadílkou se nyní potýká i podhorské město Litvínov.

Společně s přívaly sněhu se objevují na sociálních sítích i výtky, že ne všude je včas uklizeno. Město Litvínov lidem vysvětluje, jak se to má se zimní údržbou na jeho území: „Technické služby drží v zimních měsících pracovní pohotovost pro případ, že bude potřeba začít se zimní údržbou komunikací již v nočních hodinách.“ Už ve středu večer nastoupili na úklid sněhu první lidé. Od čtyř hodin ráno se přidali další zaměstnanci Technických služeb, kteří se v prvé řadě věnovali odklízení sněhu na zastávkách MHD, přechodech pro chodce a schodištích.

Brzy poté je doplnili i zbylí pracovníci. To je 36 lidí. „K údržbě je momentálně využívána veškerá dostupná technika – ulicemi projíždějí 2 traktory, velký sypač Scania, 4 auta s ručním posypem, která jsou využívána na údržbu schodišť, zastávek MHD a přechodů pro chodce. Dále jde o 2 nakladače a 5 multikár,“ uvádí litvínovská radnice ústy své mluvčí Jitky Pavlíkové.

Údržbu komplikuje vítr, který prachový sníh rozfoukal zpět na již odklizené silnice.

Litvínov se řídí nařízením města z roku 2013, kterým se stanoví rozsah a lhůty odstraňování závad ve schůdnosti chodníků, místních komunikací a průjezdních úseků silnic a vymezení úseků chodníků a místních komunikacích, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Město je tak rozděleno do 3 zón s časovým harmonogramem úklidu. Do které zóny patří jednotlivé ulice města, si občané mohou přečíst zde.

V nařízení je také uvedeno, že pokud chodník vede po obou stranách ulice, je udržován pouze na jedné straně.

„Další věcí, kterou si občané možná neuvědomují, že ne všechny hlavní tahy spravují litvínovské technické služby, ale SÚS – Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. Jedná se např. na sociálních sítích o často zmiňovanou ulici SKN,“ dodává mluvčí.

Dále je potřeba si uvědomit, že přístupové cesty, které nejsou v majetku města, si musí majitel odklízet sám. Každý majitel domu je pak povinen sám udržovat v čistotě schody před domem a bezprostřední prostor před vstupem do budovy. Za tento bezprostřední prostor je považován prostor, se kterým se dostane osoba při východu z objektu poprvé do kontaktu s kluzkým povrchem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru