Janov ožil Ghetto festivalem: hrála hudba, vzniklo nové graffiti
Zeď je hned veselejší. Foto: MY Litvínov
Litvínov

Litvínov - O víkendu v litvínovském Janově proběhl 1. ročník Ghetto festivalu Janov, který pořádal spolek MY Litvínov. Na festivalu si mohli návštěvníci vyzkoušet tvorbu graffiti, během něhož se šedivá sídlištní zeď proměnila v umělecké dílo, poslechnout nevšední muziku, nebo ti mladší zasoutěžit. Připravena byla také relax zóna, kde si zájemci postavili a vyzkoušeli solární troubu, nebo si jen tak odpočinuli v příjemném stínu Libuše. Smyslem události bylo přivést k sobě lidi z různého prostředí, kteří by jinak neměli příležitost se potkat, oživit sídliště Janov a na jeden den ho proměnit na místo plné kulturních i sportovních zážitků.

Pořadatelé nakonec napočítali na 117 návštěvníků. “Je pravda, že by se k nám ještě pár lidí vešlo, ale na 1. ročník jsme spokojeni. Chtěli jsme některé věci otestovat a zjistit, kde jsou hranice, aby akce byla v pohodě i pro ostatní obyvatele janovského sídliště,” říká k průběhu jeden z organizátorů Petr Globočník.

Program začínal již dopoledne a skončil okolo 18. hodiny v podvečer. “Víme, že příště můžeme s muzikou pokračovat ještě o hodinu, dvě déle. Hlavně bych velmi rád touhle cestou poděkoval všem skvělým dobrovolníkům, bez kterých by tahle akce nebyla možná,” dodává Globočník. Dobrovolníci, kterých nakonec bylo na dvě desítky nebyli jen z Litvínova. Z institucí se zapojili: Veřejný sál Hraničář z Ústí nad Labem, kolektiv transit.cz, členové organizace Limity jsme my, asistentky prevence kriminality a pracovnici sociální služby 1. krok z města Litvínova, nebo tým šéfky krajského výboru pro národnostní menšiny Karoliny Žákovské.

Akci podpořila Nadace VIA a Úřad vlády ČR a probíhala na půdě komunitního centra Libuše, jehož vznik podporuje Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska. “Věřím že se návštěvníci dobře bavili a že jsme do světa vyslali signál, že na sídlišti v Janově se můžou dít i dobré věci. Budu se těšit na nějaké naši další akci na viděnou, srdečně zveme všechny,” uzavírá Globočník.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru