VÍTE, ŽE... Tady se procházíte po milionovém uměleckém díle? Mozaika ale chátrá
Mozaika na chodníku a stěně je cenným uměleckým dílem. Ale chátrá. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Litvínov řeší, co s mozaikou ve Studentské ulici. Jde o hodnotné umělecké dílo Zdeňka Sýkory, které bylo dokončeno v roce 1977. Použitý kámen podléhá povětrnostním vlivům a silně degraduje.

Rada města Litvínova vzala na vědomí současný stav mozaiky a informace uvedené v restaurátorském průzkumu.  V současné době vlastní autorská práva na celé dílo manželka umělce Lenka Sýkorová. Chybějící části díla byly v minulosti nahrazeny nevhodným materiálem, některé kameny jsou nevratně poškozeny, zlomeny a uvolněny. Betonový podklad je rozpadlý a vykazuje známky značné degradace. Aby bylo možné při opravě doplnit chybějící části díla dle skutečného provedení, bylo nutné dohledat původní autorův návrh. Z tohoto důvodu byla navázána spolupráce s majitelkou autorských práv pí Sýkorovou.

Provedla vlastní „dokreslení“ chybějících částí a následně dohledala návrh díla v archivu ve Velebudicích v Mostě. K zamýšlené rekonstrukci uvedla, že nalézt mramor stejného vzhledu, žilkování kamene, barvy, struktury apod. jako v původním originále, je dnes téměř nemožné.

Pokud bude chtít město zachovat původní materiál (mramor), trvá na zkoušce barevnosti kamene. V případě, že by byly chybějící kameny nahrazeny jinými s rozdílnou barvou, domnívá se, že by tím došlo k rozpadu vzhledu obrazu a ke znehodnocení díla, tím k porušení jejích autorských práv. Dále uvedla, že vzhledem k výše uvedenému netrvá na původním materiálu a lze celou mozaiku rekonstruovat např. z umělého kamene nebo barevného betonu apod. Pí Sýkorová by chtěla být součástí procesu výběru zhotovitele rekonstrukce s možností kontroly. Pokud bude oprava/rekonstrukce úspěšná, bude dílo dále propagovat.

Přesnou cenu díla město nezveřejnilo. Jen jeho restaurování ale může přijít na několik milionů korun.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru