OBRAZEM: Podívejte se na nové Repre, začne zde nová éra mostecké kultury
Prezentace budoucí podoby Repre. Zdroj: město Most
Most

Most - Když se před časem podařilo vedení města v čele s primátorem a náměstky získat budovu kulturního domu Repre zpět do majetku města Most, vypadlo vše jako předem vyhraná a bezbolestná bitva, která bude mít jediného vítěze. Vítěze se jménem Důstojný stánek kultury města Mostu.

Po prvotních peripetiích spojených s odkupem od soukromého vlastníka, přesněji společnosti Crestyl a jeho odstoupením od smlouvy, se mohlo vedení města zaradovat nad skvělým tahem. Původně zamýšlené plány se starým Repre totiž nevěstily nic dobrého a kultura ve městě by dostala velmi silnou trhlinu. Ztratila by totiž velmi cenný klenot, který byl v minulosti pýchou středu města. V roce 2015 došlo ke zmiňované transakci mezi společností Crestyl a městem Most a po předchozích neúspěšných pokusech bývalého vedení začalo v roce 2015 svítat na lepší časy.

Začátkem roku 2017 přišel primátor města Jan Paparega se zprávou, že se začínají připravovat zadávací podmínky pro vyhlášení zakázky na projektovou dokumentaci potřebnou pro získání všech potřebných dokumentů, aby se mohlo začít s rekonstrukcí. Ve stejné době také přichází náměstek primátora Marek Hrvol se sdělením, že je velmi pravděpodobné, že by se do nového Repre mohla přestěhovat také knihovna, která již několik let trpí havarijním stavem. Primátor tuto myšlenku kvitoval s tím, že by toto stěhování mohlo do centra přilákat více lidí. Více služeb pro občany rovná se efektivnější provoz celé budovy. Tak to vedení města v roce 2017 zamýšlelo.

2309repre2

Ve volebních prohlášeních, která otiskl Mostecký deník pár dní před komunálními volbami v roce 2018, se ne každé politické uskupení stavělo zcela kladně k zamýšlené rekonstrukci a někteří chtěli dokonce revidovat dosavadní kroky vedení a ve svých prohlášeních se vyjadřovali všemožně. Současné vedení města se vyjádřilo zcela jasně: „Dokončíme rekonstrukci budovy Repre a jeho veřejného prostranství, které se nám podařilo v zoufalém stavu vrátit zpět do majetku města´´. V podstatě se tak zavázalo tímto slibem všem mosteckým patriotům, kterým není a nebyl lhostejný osud kdysi opěvovaného kulturního domu. Čas plynul a nově zvolené vedení města dostávalo stále dokola stejné dotazy. Jak a kdy se začne? Co bude s plánovanou projektovou dokumentací? Kolik to bude stát, a proč to všechno trvá tak dlouho?

Odpovědi se hledají vždy trochu hůře než jednoduché otázky a ne vždy platí poučka, že na jednoduchý dotaz přichází jednoduchá odpověď. Bylo třeba spolupracovat s architekty, stavebními odborníky, statiky a vůbec všemi profesemi, které se při podobných akcích takového formátu využívají. Po představené video vizualizaci, která sklidila úspěch, bylo očekávání ještě větší a zájem veřejnosti se zvýšil. Ona se totiž povedla a slibuje nám všem velmi zdařilou stavební akci, která si vyžádala a ještě také spolkne mnoho milionů korun, proto se můžeme směle bavit o největší stavebně-investiční akci, která předčí co do nákladů i stavbu Aquadromu a sportovní haly.



Dnes se nacházíme ve fázi hotové dokumentace, která je potřebná k vydání stavebního povolení, a je již vydáno územní rozhodnutí. Před pár dny proběhla prezentace společností Artech, kde byl představen projekt všem zastupitelům, kteří měli zájem se vyjádřit a někteří toho využili. Třeba přiznat, že debata nad projektem rekonstrukce kulturního stánku byla konstruktivní.

Knihovna, planetárium, moderní sál s kvalitním technickým vybavením, restaurace, kavárna a další prostory, které vynesou nové Repre na výši, a začne tak nová éra mostecké kultury. Oproti původně zamýšlené demolici se naštěstí ohradil primátor města a společně s týmem kolegů chtěl a chce vrátit budově původní lesk, který si zaslouží.

Nynější Repre, dříve Oblastní dům kultury horníků a energetiků, čeká skvělá budoucnost. Tak jak se vedení města zavázalo před nástupem do svých funkcí, tak také slib plní a tlačí před sebou celý projekt jako obrovský dluh městu, který zanechali předchozí nejvyšší představitelé. Netřeba litovat. Repre bude. A bude stát za to! (lt)

2309repre3

2309repre4

Prezentace budoucí podoby Repre. Zdroj: město Most

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru