Bezdomovec se povaluje mezi mosteckými paneláky bez roušky a děsí své okolí kašlem
Bezdomovec pospává mezi paneláky. Foto: čtenářka
Most

Most - Po několika měsících "klidu" obdržela v neděli odpoledne redakce našeho bezplatného on-line deníku opět fotografii bezdomovce, který otravuje lidi na sídlišti Liščí Vrch.

Jeho přítomnost je ale daleko víc obtěžující než za dřívějších okolností, kdy dělal nepořádek a povaloval se, kde ho napadlo. "Nemá roušku a kašle tak, že i za normálních okolností bych mu zavolala doktora," upozornila náš server čtenářka, která fotografii pořídila. Nejlepším doporučením je v tu chvíli volat městskou policii.

Muži zákona ale u bezdomovce zasahují pravidelně. "Policisté ho denně vykazují a dávají mu roušku. Všichni jsou na něho krátcí. To vše v době mimořádného stavu. Snad se někdo kompetentní tím začně zabývat," uvádí další čtenář, který rovněž zaslal snímek problémového muže.

Problém bezdomovectví a koronaviru

Současná epidemie novým koronavirem ukázala, že bydlení a zdraví jsou úzce propojeny. Život bez domova, nedostatečný spánek nebo pobyt v dočasném ubytování je zdraví velmi škodlivé, uvádí Státní zdravotní ústav. Bezdomovci mají často mnoho zdravotních problémů, včetně tzv. tri-morbidity (kombinace fyzického a duševního zdraví a problémů se závislostí). Bezdomovci také čelí řadě překážek v přístupu ke zdravotní péči a informacím o veřejném zdraví.

Vzhledem k ohroženému imunitnímu systému, špatné výživě a hygieně a dlouhodobému pobytu v přeplněných útočištích jsou ohroženi nakažlivými chorobami a v současné pandemii COVID-19 jsou zvláště zranitelnou skupinou. Navíc řada opatření zaměřených na běžnou populaci - izolace, zvýšená hygiena, pobyt doma, přísné sociální distancování - není realitou pro lidi trpící bezdomovectvím.

Tato "mezera" v současných opatřeních je třeba vyřešit; také tyto zranitelné osoby naší společnosti je nutné zahrnout do opatření reagujících na pandemii. Omezit přenos z této vysoce rizikové populace znamená, že ochrana lidí bez domova je důležitým prvkem při řešení současné epidemie COVID-19. Klíčové priority by nyní měly zahrnovat aktivní vyhledávání případů prostřednictvím testování, poskytování přístupu k nouzovému bydlení, které je vhodné pro izolační účely, učinit stávající azylová místa bezpečnými místy pro pobyt bezdomovců; a léčebné programy.

"Podpora bezdomovců by neměla zahrnovat pouze ty, kteří trpí bezdomovectvím, ale měla by se také zabývat ochranou těch zranitelných obyvatel, kterým hrozí vyšší riziko bezdomovectví z důvodu ekonomického dopadu epidemie COVID-19," doporučuje zdravotní ústav.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru