VIDEO: Fakulta strojního inženýrství podporuje zdravotníky v Ústeckém kraji
Tisk části ochranného štítu na 3D tiskárně. Foto: FSI UJEP
Most

Ústí nad Labem - Dne 27. března 2020 byla na Fakultě strojního inženýrství UJEP (FSI) zahájena výroba ochranných obličejových štítů pro zdravotníky, složky IZS a další zájemce. Štít je sestaven ze dvou hlavních částí, hlavová část je vytištěna na 3D tiskárně, samotný štít je z plexiskla.

Vzhledem k neustále rostoucí poptávce o ochranné štíty bylo nutné se kromě samotného tisku také věnovat navýšení výroby těchto štítů, abychom uspokojili všechny zájemce. Protože se v průběhu měsíce března a dubna poptávka pohybovala kolem 100 ks denně, odladili vědečtí pracovníci postupně i další technologie, a to technologie odlévání pryskyřicemi do silikonových forem. Forma je vyrobena z pružného silikonu.

S velkou podporou se FSI setkala u firem Materialise, s.r.o. a ELCHEMCo, spol. s r.o. Díky jejich vstřícnému postupu obratem získala materiál jak na formy, tak na samotné odlitky. Díky této nové technologii tak fakulta zvedla produkci ochranných štítů o dalších 30 ks denně více. Vyrábí se další formy s cílem navýšení výroby na finálních 150 ks štítů za den.

https://www.youtube.com/watch?v=omsqoh715w0

Štíty byly především distribuovány konkrétním zájemcům na konkrétní oddělení – operuje se s nimi na sálech Krajské zdravotní, a.s., v Ústí nad Labem, používají je na infekčním oddělení ústecké nemocnice, na dětské chirurgii, na porodnickém oddělení, nosí je ústečtí anesteziologové a pracovníci JIP. Štíty fakulta poskytla zájemcům zdarma.

Ochranné štíty byly vyrobeny ve spolupráci s 2HHOLINGER s.r.o., v Ústí nad Labem, dodavatelem plexisklových částí zpracovaných na laserové řezačce.

Fakulta strojního inženýrství UJEP v Ústí nad Labem se dále zapojila do dobročinné činnosti v podobě šití roušek pro zaměstnance UJEP, širokou veřejnost a zdravotní personál.

Finanční podporu fakultě poskytla Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru