OBRAZEM: U mosteckého muzea se střílelo. Po slavnostní salvě mířili lidé na ručně malované terče
Slavnostní salva na začátek Muzejní noci. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Muzejní noc začala v areálu Oblastního muzea a galerie v Mostě slavnostní salvou několika ostrostřelců. Lidé si pak mohli vyzkoušet palbu na ručně malované terče a viděli i historickou střelbu ku ptáku, tedy střelbu z kuše na malovaného orla na vysokém kůlu.

"Zvyk střelby ku ptáku byl v Mostě hojně rozšířen až hluboko do 19. století," připomíná historik Jiří Šlajsna, který je rovněž kurátorem výstavy Krása jako cíl. Ta je zaměřená na malované terče, jak je známe z měšťanského prostředí 18. až začátku 20. století a začala právě během Muzejní noci. Malované terče jsou spojovány s fenoménem střeleckých spolků a městských ostrostřeleckých společností, které v tomto daném období tvořily součást spolkového života většiny středoevropských měst i městeček.

Výstava je složena hlavně z malovaných terčů se sbírek Oblastního muzea a galerie v Mostě, ale zastoupeny budou i malované terče ze sbírek dalších muzeí Ústeckého kraje.

Foto

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru