Dneškem končí povinná izolace u onemocnění covid-19
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Ministerstvo zdravotnictví na základě vyhodnocení zkušeností a poznatků o onemocnění covid-19 přistoupilo ve spolupráci s odborníky ke změně v přístupu při nařizování izolací u osob s prokázaným onemocněním covid-19. Plošné, a tedy automatické nařizování izolací bude ukončeno ke dni účinnosti novely vyhlášky č. 101/2022 Sb., a to 20. dubna 2023.

Izolace je a bude stále, a to i pro onemocnění covid-19, nařizována v případech, kdy to bude nezbytné pro zajištění ochrany veřejného zdraví. Jinými slovy, lze uvést, že izolace bude nařizována primárně v případech, kdy míra rizika je vyšší než akceptovatelná, např. u osob pracujících s imunitně oslabenými jedinci a chronicky nemocnými pacienty a nebude možné stanovit jiná protiepidemická opatření.

Hodnocení zdravotního rizika a relevantnosti nařízení izolace či obdobných protiepidemických opatření bude posuzováno poskytovatel zdravotních služeb (praktický lékař) nebo orgánem ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice).

Tato změna přístupu neznamená konec covid-19. Stále existuje možnost nařízení individuální izolace, karantény. Stále jsou všeobecně platná, a jsou více než doporučovány, základní pravidla předcházení šíření infekčních onemocnění.

  • Jsem-li nemocný zůstávám doma, mimo okruh vnímavých a starších jedinců.
  • Dodržuji respirační hygienu. Myji si ruce mýdlem. Větrám dostatečně. Sportuji dostatečně.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru