V Braňanech vyroste bikepark, obec investuje jen nepatrnou částkou
BIKEPARK VYROSTE V MÍSTECH TRÉNINKOVÉHO HŘIŠTĚ. FOTO: E-DENÍKY.CZ
Most

Braňany – Na kole skejtu i koloběžce. Nový bikepark, který vyroste na nevyužívaném tréninkové hřišti pod Červeným vrchem poblíž silnice směrem na Mariánské Radčice, nabídne vyžití všem. Stavět se má už letos.

Obec chce na financování použít prostředky z tzv. ekomiliard, určených na zahazování starých škod po těžbě, a také finance od Severočeských dolů a. s. „Máme v Braňanech velkou základnu mladých cyklistů, jezdí po okolních kopcích a lesích a my jim chceme nabídnout kvalitní zázemí,“ říká místostarosta Braňan Lukáš Šťastný. V okolí zatím žádný podobný bikepark není, a tak předpokládá, že si ho najdou i turisté, mířící na nedaleké Jezero Most.

„Jádrem centra je asfaltový pumptrack, který lze využívat i pro skate, koloběžky, případně brusle. Složený je ze dvou okruhů – velkého a menšího. Jsou ale navržené tak, že i začátečník dokáže projet velký okruh, a i zkušený jezdec si může zajezdit na tom menším,“ vysvětluje autor projektu Michal Severa, který má za sebou kolem stovky podobných projektů. Další součástí areálu bude tzv. skill zóna s dřevěnými překážkami, které slouží ke zdokonalování technických dovedností a rovnováhy cyklistů, a také tři dráhy skoků pro různé výkonností úrovně. „Areál bude oplocený a pod kamerovým dohledem, ale návštěvníkům bude volně přístupný,“ doplňuje Lukáš Šťastný. Obec bude financovat další nezbytné vybavení jako je osvětlení či lavičky. „Využijeme na to prostředky na rozvoj obce, které jsme získali od Severočeských dolů,“ dodává místostarosta. Podle starosty Petra Škanty to jsou v porovnání s rozpočtem projektu zanedbatelné částky.

Braňany již mají připravený projekt, který zaplatily z vlastního rozpočtu, i stavební povolení a schválení dotace. V nejbližší době má Ministerstvo financí ČR vypsat výběrové řízení na zhotovitele a ještě letos na podzim by se mělo začít stavět. Bikepark je součástí plánu Ústeckého kraje na rozvoj cykloturistiky, který zahrnuje například chystaný pumptrack v Litvínově či bikecentrum a traily u jezera Milada. „Věříme, že se začne stavět podle plánu, ale vše jde mimo nás. Obec se zapojí až v závěru při doplňování vybavení," podotkl Škanta.

Bikepark

VIZUALIZACE BRAŇANSKÉHO BIKEPARKU. FOTO: SEVEROČESKÉ DOLY A. S. 

Slibovaný skatepark s pumptrackovou dráhou má vzniknout také v Litvínově na plácku kousek od Nudle. „S Lesy ČR, jimž plocha patří, jsme dohodnutí na směně pozemků. Momentálně se zpracovávají znalecké odhady," vysvětlil místostarosta Karel Rosenbaum. Mezitím se pracuje na projekční přípravě. 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru