Co nás čeká o víkendu? Severní vítr stále v nedohlednu, tropy nikoli
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Podobně jako ve čtvrtek 24. května, také v pátek 25. května bude podél „jižního“ česko-německého pomezí pokračovat konvekční aktivita, tedy bouřka sem, bouřka tam.

Do mosteckého vzdušného prostoru plně vyzrálá kupovitá oblačnost dorazila již ve večerních hodinách ve středu 23. května dubna a mimo jiné se představila letošním prvním krupobitím. Posléze zapršelo, i když nijak vydatně – v celomosteckém měřítku lze hovořit o 7 až 10 litrech vody na metr čtvereční. Každopádně konec pracovního týdne nejspíše mnoho srážek nepřinese, dost možná ani ň, poněvadž se srážkové úhrny jeví nulovými. Na celodenní azuro je však potřeba zapomenout, bílošedého odstínu stále dosyta. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 26 °C, v 7 hodin kolem 13 až 16 °C.

V sobotu 26. května nejvyšší odpolední teploty pobudou v okruhu 24 až 27 °C, takže čistokrevné léto. Co se 7. hodiny týče, ta naservíruje hodnoty kolem 13 až 16 °C. Poněvadž se Česká republika ocitne jakoby v jižním okraji ohromného pole vysokého tlaku působícího mezi Islandem a evropským Ruskem a zároveň nastane teplonosné a vlhkostí příliš neobdařené jihovýchodní proudění, bouřkám nijak extra přáno nebude. Spíše vůbec než nijak extra. První půle již posledního květnového a tedy i jarního (meteorologické jaro končí 31. května) víkendu proto vypadá srážkově naprosto pasivně, ačkoli nějaký ten mráček na mostecké hlavy pohlédnout může. Souhrnně lze hovořit o skoro jasnu až polojasnu.

V neděli 27. května prakticky to samé co o den dříve – v noci, ráno, do určité míry dopoledne i odpoledne a večer jasno až skoro jasno, mezitím přechodně polojasno, avšak bez blesků, hromů a tím pádem i spásných dešťových kapek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 28 °C, v 7 hodin kolem 14 až 17 °C.

Předběžný tip na typ denních maxim v dnech následujících:

  • Pondělí 28. května: cca 25 až 28 °C (asi 20% šance na přeháňky/bouřky)
  • Úterý 29. května: cca 26 až 29 °C (asi 45% šance na přeháňky/bouřky)
  • Středa 30. května: cca 26 až 29 °C (asi 45% šance na přeháňky/bouřky)
  • Čtvrtek 1. června: cca 26 až 29 °C (asi 0% šance na přeháňky/bouřky)

Vskutku, nejméně vzdálená přítomnost může Mostečanům (vyjma těch žijících v Krušných horách) dopřát první tropické podmínky roku 2018.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru