Tereza Nečasová vyhraje český pohár ve slopestyle. Jen se ještě řeší kde
TEREZA NEČASOVÁ JE MISTRYNÍ ČR VE SLOPESTYLE. FOTO: ALENA NEČASOVÁ
Sport

Most – O víkendu má v Červenohorském sedle v Jeseníkách vyvrcholit český pohár ve freestyle (slopestyle) lyžování. Při něm převezme pohár po vítězky v ženské kategorii Tereza Nečasová.

Mladá Mostečanka bude nastupovat do závodů s klidnou hlavou. Vítězství má totiž jisté. Už v únoru v Deštném v Orlických horách v rámci CZECH FREESKI TOUR porazila veškerou konkurenci při mistrovství České republiky. Teď spíš s ohledem na oblevu v minulém týdnu řeší, kde se poslední závod sezóny pojede. „Pořadatelé řeší, že už tam není sníh. Jednáme o přesunutí na Klínovec, kde jsou podmínky ještě ucházející. Jenže se musí vyřešit kolize sponzorství," podotýká Jakub Nečas, otec teprve dvanáctileté Terezy.

Pokud by se pořádání závodů nepovedlo vyjednat, získali by výhodu zdejší příznivci tohoto mladého sportu. Závodilo by se totiž na Matyldě. Jen místo na sníh by závodníci dopadali do vody.

Tereza, přestože je jí teprve dvanáct, závodí v hlavní ženské kategorii, a to i při závodech v Rakousku, kde je větší konkurence. „Umísťuje se v popředí i v kompletních výsledcích bez ohledu na věk a pohlaví závodníků. Je to pro ni větší motivace. Už když jí bylo osm, začal se o ni zajímat Red Bull. S ohledem k jejímu věku se ale spolupráce odložila, pak přišel covid. Příští rok pro ni bude zlomový. Od třinácti let totiž může získat kód od FIS a sbírat body pro účast na olympiádě," podotýká Jakub Nečas. 

Terezka skok 360 20m

S Terezou Nečasovou přinášíme krátký rozhovor: 

Terko, co si mohou čtenáři pod pojmem freestyle lyžování přestavit?
V podstatě se jedná o překonávání překážek ve snowparku. Člověk skáče na skocích a pak přejíždí různé překážky, jako trubky, bedny a tak. Není to jako Aleš Valenta.

Nebojíš se?
No, někdy jo, ale musím se překonat. Některé skoky člověk lítá třeba 30 m daleko a 6 m vysoko a to je docela dost. Já zatím skáču max. 20, ale příští rok půjdu už taky na ty největší. Ono taky nejde jen o to skočit, ale musím u toho dělat otáčky, salta, korky … no a spadnout na trubku taky není nic moc.

Co rodiče?
Máma se bojí, no. Táta je v klidu. Furt mě hecuje. Tak oni vědí, protože mě k tomu sportu přivedli. Vlastně máma byla taky mistryně ČR. Oba mě moc podporujou.

Jak vůbec trénuješ ?
V zimě jsme hodně na horách. Musíme do Rakouska, protože tam jsou skvělé podmínky, ale když je sníh, tak třeba ve Vítkovicích je to taky super. V létě máme normální fyzickou přípravu a taky jsme hodně tady na Matyldě, kde skáčeme u našeho kouče Romana Daleckého na velkým můstku a na trampolíně.

Kdyby někdo chtěl, může se k vám přidat a co potřebuje?
Určitě. Tady v Mostě máme Klub freestylového lyžování, kde jsou i děti z Prahy. Musíte hlavně umět lyžovat, nebát se a mít vybavení na zimu. Hlavně freestyle lyže, který mají zvednutou špičku i patku. Můžete se přijít od dubna podívat, vždy v pondělí a středu od 17 hodin na Matyldě.

 

Kromě dvanáctileté Terezy se této disciplíně věnuje i její mladší sestra Zuzanka. Společně trénují v létě v Mostě na Matyldě, v zimě pak hlavně v rakouském Penkenu a na ledovci Hintertux. Foto: Daniel Vrzal malá ségra Zuzanka Nečasaová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru