VIDEO: Mostecko má dva kostely, které se stěhovaly. Znáte tento menší dřevěný?
Kostelík v Českém Jiřetíně najdete pod sjezdovkou skoro u hranic. Foto: e-mostecko.cz
Výlety

Most – V Mostě budou v sobotu velké oslavy pětistého výročí od zahájení stavby gotického kostela, který proslul svým stěhováním kvůli těžbě uhlí. Není to jediný svatostánek, který změnil na Mostecku adresu.

Už před mosteckým kostelem byl přestěhování dřevěný římsko-katolický kostelík sv. Jana Křtitele pocházejí ze 2. poloviny 17. století.

Mohla za to výstavba Flájské přehrady, kvůli které zanikla obec Fláje. Z ní byl do Českého Jiřetína přestěhován v roce 1969 právě tento kostel. V roce 1995 zde byla dokončena rekonstrukce interiéru, ve kterém byla umístěna i zajímavá expozice, dokumentující život v Krušných horách. Kostelík poté procházel i dalšími opravami, zejména kvůli zatékání.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=3gBJygbpMOU

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru