Unipetrol během školního roku uspořádal dvanáct set exkurzí a rozdal osm milionů korun studentům i školám
Unipetrol podporuje společně se svojí nadací chemické a přírodovědné obory na základních, středních a vysokých školách. 2x foto: Unipetrol
Litvínov

Litvínov - Unipetrol podporuje společně se svojí nadací chemické a přírodovědné obory na základních, středních a vysokých školách. Díky tomu se v uplynulém školním roce podívalo do výrobních areálů skupiny bezmála 1200 dětí.

Stipendia pak obdrželo na základě studijních výsledků a talentu 51 středoškoláků a vysokoškoláků. Unipetrol nabízí i praxe nebo placené brigády, které stihla do koronavirové pandemie absolvovat takřka stovka studentů. Celkem za minulý školní rok rozdělil lídr petrochemického a rafinérského průmyslu mezi školy a studenty osm a čtvrt milionu korun.

„Skupina Unipetrol ve spolupráci s Nadací již léta podporuje přírodovědné a technické obory. I přes nelehké období posledních měsíců se nám podařilo ve školním roce 2019/2020 realizovat řadu aktivit. Na stipendia, granty, dary a vzdělávací projekty pro studenty, pedagogy a školy jsme vynaložili celkem osm a čtvrt milionu korun,“ komentuje místopředsedkyně představenstva skupiny Unipetrol a předsedkyně správní rady Nadace Unipetrol Katarzyna Woś.

1407skolaci2

„Zájem škol o exkurze byl do začátku března nadprůměrný. Naše výrobní areály v Záluží u Litvínova, Kralupech nad Vltavou a Neratovicích navštívilo během prohlídek na dvanáct set studentů, což je více než za předchozí školní rok. Studenty tradičně zajímá pracovní prostředí, náplň práce, platové ohodnocení a možnost růstu,“ popisuje personální ředitel skupiny Unipetrol Michał Chmiel a dodává, že další bezmála stovka studentů absolvovala ve společnostech skupiny Unipetrol studentské praxe a brigády.

Největším výrobním závodem skupiny Unipetrol je Chempark v Záluží u Litvínova a pracuje v něm více než polovina všech zaměstnanců. Spolupráce se středními a základními školami je zde proto nejintenzívnější. Unipetrol tak pojí partnerství se Střední školou Educhem v Meziboří a litvínovskou Schola Humanitas. Studenti těchto škol mohou získat stipendia, povinnou dvoutýdenní praxi ve výrobním závodě a přes léto si mohou přivydělat na brigádě.

V roce 2002 zahájil Unipetrol spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou Praha (VŠCHT), která vyvrcholila založením Univerzitního centra VŠCHT Praha – Unipetrol, jež sídlí přímo v Chemparku. Na třech bakalářských a jednom navazujícím oboru tu registrují 35 vysokoškoláků.

„Už 19 let nepřestáváme popularizovat chemii u mladých lidí napříč všemi stupni vzdělávání. S VŠCHT pořádáme celou řadu edukačních aktivit, jakou jsou například Studentská vědecká konference nebo interaktivní hodiny plné pokusů na základních a středních školách. Studentům VŠCHT také nabízíme stipendia a možnost pracovního uplatnění v rámci jejich studia,“ říká Katarzyna Woś.

O stipendia Nadace Unipetrol lze žádat právě nyní

Právě stipendia pro studenty vysokých, ale i středních škol v hodnotě 1,7 milionu korun obdrželo od Nadace Unipetrol v uplynulém školním roce přes padesát talentovaných dětí. Nadace současně rozdělila 3,3 milionu korun v grantovém programu na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních a základních škol. Mimo jiné se Nadace věnuje naučně-zábavným programům. Interaktivní show Báječný den s chemií se uskutečnila v Kralupech nad Vltavou a Litvínově a vidělo ji 1240 dětí.

„V březnu jsme stihli uspořádat dosud poslední ze tří Báječných dnů s chemií, který proběhl v litvínovském kulturním domu a zúčastnilo se ho čtyři sta žáků. Mezitím jsme se museli přizpůsobit nově vzniklé situaci a upravit termíny akcí. Připravili jsme rovněž pedagogický grantový a studentský stipendijní program, který nyní běží do poloviny srpna,“ shrnuje druhé pololetí v Nadaci Unipetrol Katarzyna Woś.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru