Pozoruhodný nápad: Naučíme každé dítě z Litvínova plavat, bruslit, lyžovat a udělat kotrmelec
Kruhový trénink při hodině tělocviku ve Sportovní soukromé základní škole v Litvínově. Zde projekt v pondělí blíže představili. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Na litvínovských základních školách spustí brzy v Česku možná zatím jedinečný projekt. Nazvaný je Čtyřlístek pro zdraví našich dětí. Ve stručnosti: Chtějí využít zázemí sportovních areálů ve městě a jeho blízkém okolí, aby více rozhýbali děti a přivedli je ke sportu.

„Chceme, aby se všechny děti, navštěvující základní školu v Litvínově, naučily už na prvním stupni základní pohybové dovednosti, plavat, bruslit a lyžovat. Litvínov má výborné dispozice a vhodné zázemí ve sportovních zařízeních. Jedním z hlavních cílů je také získání zájmu o aktivní pohyb a životní styl,“ uvedl k tomu jeden ze spoluautorů tohoto programu, místostarosta Milan Šťovíček.

Město Litvínov chce na zajištění programu vyčlenit ve svém rozpočtu každý rok zhruba jeden a půl milionu korun, tak aby se mohly účastnit opravdu všechny děti bez ohledu na sociální poměry rodin. „Milion a půl ročně je směšná částka proti tomu, jaký to bude mít dopad,“ věří v pozitivní účinky Milan Šťovíček. Čtyřlístek aktivit, kterým se děti budou věnovat už na prvním stupni základní školy, má v dětech prohloubit vztah k pohybu. „Od státu tento impuls nepřišel, Litvínov to myslí vážně,“ dodal místostarosta.

„Neviděl jsem něco podobného nikde ve světě. Děti tu dostanou možnost vyzkoušet více sportů,“ uvedl Robert Reichel, asistent trenéra národní reprezentace ledního hokeje a jeden z místních nejslavnějších sportovců. Program zaštítil svým jménem, stejně jako šéftrenér gymnastického oddílu Sergej Kargalcev, reprezentační trenér freestylového lyžování Roman Dalecký či trenér plaveckého oddílu Pavel Kadlec. „Děti získají dovednosti díky zkušeným trenérům a instruktorům,“ řekl posledně jmenovaný trenér plavců. „Děti by jinak samy nepřišly, toto seznámení se sportem je skvělé,“ dodal Sergej Kargalcev.

Zastupitelé myšlenku podpořili, začne se už v tomto školním roce. Školy si Čtyřlístek zařadí do svého vzdělávacího programu. Pohybová průprava v prvním ročníku bude probíhat zejména v gymnastické hale u Koldomu. Ve druhé třídě se děti naučí bruslit na zimním stadionu Ivana Hlinky a další dva ročníky proběhne plavecký výcvik. Ten má v Litvínově již tradici a na školách probíhá několik let. Program zakončí lyžařský výcvik ve Sport areálu Klíny, který městu poskytl výhodné podmínky a jako jediný nepatří mezi městská zařízení.

Ředitelé základních škol v Litvínově program přivítali a některé školy již připravují nákup potřebného vybavení pro bruslení a lyžování. V rámci programu je také zajištěno půjčení lyžařského vybavení pro ty děti, které ho nevlastní, sedmidenní skipas i doprava.

A díky tomu, že s dětmi budou pracovat odborníci, je možné, že mezi malými sportovci záhy odhalí nové talenty.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru