Litvínov chce poslat do Janova dalších pět milionů korun
Sídliště Janov, listopad 2019. Foto: Oldřich Hájek
Most

Litvínov – Litvínov chce dál řešit problémy své vyloučené lokality, sídliště Janov. Pomoci má až pět milionů korun. Většinu peněz má poskytnout stát, jen nižší stovky tisíc potom půjdou v případě úspěšné žádosti o dotaci z městské kasy.

V červnu schválilo zastupitelstvo Tematický akční plán pro Janov na období 2019-2022. Cílí na komplexní problémy odvíjející se od krizové situace v oblasti bydlení. Stanovuje soubor vzájemně propojených dlouhodobých opatření, která povedou ke stabilizaci situace na sídlišti, zabrání prohlubování existujících problémů či jejich eskalaci. Tak hovoří oficiální vyjádření Litvínova.

Jedno z nejdůležitějších opatření z oblasti bezpečnosti a prevence kriminality je směřované na zachování pracovní pozice asistent prevence kriminality v lokalitě v rozsahu šesti pracovníků. Uvedený projekt je doporučen k financování. Od ledna 2020 by tak město Litvínov mělo mít zajištěné finanční prostředky na dobu 2,5 let pro šest asistentů prevence kriminality.

Budou se bourat paneláky

Dalším významným opatřením je demolice čtyř vybydlených bytových domů v lokalitě. Odbor investic a regionálního rozvoje v současné době intenzivně pracuje na demolici prvního panelového domu v ulici Gluckova čp. 271-276.

Stěžejním opatřením v oblasti bydlení je personální posílení odboru sociálních věcí a školství maximálně o pět pracovních pozic v oblasti prevence ztráty bydlení a vytvoření kapacity právního poradenství v dluhové oblasti.

Pro splnění tohoto opatření zpracoval odbor sociálních věcí a školství projekt zaměřený na řešení bytové problematiky. Projekt spočívá v zajištění finančních prostředků na mzdové náklady tři nových pracovníků (jeden sociální pracovník, dva pracovníci podpory prevence ztráty bydlení) a prostředků na zajištění právního dluhového poradenství.

Celkové způsobilé výdaje jsou vyčísleny na 4,95 milionu korun, nezbytná spoluúčast města činí 247 398 Kč na období 26 měsíců (tzn. přibližně 130 000 Kč ročně).

Rada města Litvínova nyní doporučuje zastupitelům schválit podání žádosti o dotaci z Operačního programu zaměstnanost s názvem Podpora sociálního začleňování v sociálně vyloučené lokalitě na projekt „Podpora osob v přístupu k bydlení v SVL města Litvínova".

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru