Most byl nejstudenějším místem v kraji! Po mrazivých ránech teď přijde výrazné oteplení
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Pátý prosinec, nejnáročnější den pro všechny Mikuláše, anděly a čerty, byl dle očekávání nejstudenějším dnem prvního prosincového pracovního týdne a zároveň, alespoň prozatím, i meteorologické zimy, která tentokrát bude o něco delší než obvykle (díky sobotě 29. února 2020). Meteorologická stanice v Mostě-Kopistech zaznamenala až -5 °C, díky čemuž byl Most nejvíce studeným (velko)městem Ústeckého kraje. Vlastně, ani na vrcholcích Krušných hor nebyla taková zima jako v Mostě, v polohách nad 1 000 m n. m. bylo nad nulou. Například na Klínovci ve čtvrtek v 6 hodin teploměr ukazoval 5 °C, kdežto v Mostě -4 °C.

Jenomže holomráz, to zkrátka není ta pravá zima. První adventní víkend trochu toho sněhu nabídl, když se v nížinách ukázal poprašek, ačkoli jen na pár hodin a navíc v sobotu 30. listopadu, to znamená v poslední den meteorologického podzimu. Nahlédneme-li do meteodeníku, vzpomeneme si, že předloňský druhý adventní víkend se nesl v duchu zimního počasí. V neděli 10. prosince 2017 sněžilo, na zemi leželo pár čísel sněhu a hlavně, celý den mrzlo, byť decentně. Zato loňská druhá adventní neděle se zimou nesympatizovala, přes den až 8 °C v minimu cca 5 °C.

Položme si tedy klíčovou otázku: Co s sebou přinese letošní druhý adventní víkend?

Odpověď zní:

PÁTEK 6. PROSINCE

Po jižní straně rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu táhnoucího se od Britských ostrovů přes Skandinávii a kancelář soudruha Putina až k Uralu začne do střední Evropy od západu proudit vzduch z Atlantického oceánu... Ajajaj, všichni víme, co v tuto roční dobu západní oceánské proudění znamená – ledárnu a přívaly sněhu určitě ne. Nuže, pokud stratus (nízká oblačnost) projeví milosrdenství a opustí Mostecko, můžeme se až do západu slunce těšit na perfektně modrou oblohu. V opačném případě repríza čtvrtečního dne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 2 °C, při slunečnu až okolo 5 °C.

SOBOTA 7. PROSINCE

Cyklonální západní oceánské proudění nabere na síle. To je dosti špatná zpráva pro pana strata (nízkou oblačnost), ale zároveň také pro všechny zimomily a v neposlední řadě majitele lyžařských středisek. Oblohu si podmaní mraky, sice ne inverzní, ale pořád mraky. Čili povětšinou oblačno až zataženo, ráno a odpoledne přechodně až polojasno. Srážky ano, a to v podobě přeháněk, které budou nahoře na horách sněhové/smíšené, jinak dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

NEDĚLE 8. PROSINCE

Co se povětrnostních podmínek týče, takzvaná bronzová neděle o změně neuvažuje. Ani nemůže, mezi Islandem a Velkou Británií se totiž mihne střed hluboké tlakové níže (tlak vzduchu v něm klesne k hodnotám až mezi 955 a 950 hPa), která velice napomůže západnímu oceánskému větru. Prostě beze změny. Pakliže se v ranních hodinách po nebi nerozprostře ta bílošedá chamraď, čímž básník míní nízkou oblačnost, bude až do poledne slunečno, pak se ale zatáhne vysokou oblačností. Sečteno a podtrženo žádná sláva. Srážky nejspíše žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

PONDĚLÍ 9. PROSINCE

Vstup do nového týdne by se měl nést ve znamení velké oblačnosti a deště s tím, že dešťové kapky se objeví i v nejvyšších partiích Krušných hor, přestože tam by se v odpoledních hodinách měly transformovat na sněhové vločky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C. (soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru