Nezaměstnanost na severu roste. Na Mostecku nejvíc ze všech okresů
Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj, ČR - K 31. červenci 2020 evidoval Úřad práce ČR celkem 279 673 uchazečů o zaměstnání. To je o 10 036 více než v červnu a o 74 553 osob více než před rokem. Jedná se o nejvyšší hodnotu od února 2018, kdy bylo bez práce celkem 280 899 lidí. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,8 % (červen 2020 – 3,7 %, červenec 2019 – 2,7 %). Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce ČR.

Trh práce ovlivňují sezónní činnosti, které jsou v plném proudu. Jedná se hlavně o oblasti jako je stavebnictví, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a částečně už i pohostinství a služby. Dochází tak k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, ale též v hotelnictví, ve službách, v dopravě apod. Tedy v oborech, ve kterých došlo v uplynulých měsících ke značným hospodářským ztrátám. Zaměstnavatelé v ČR mají stále zájem o sezónní pracovníky a též pracovníky na dělnických pozicích. Prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízejí nadále vysoký počet volných pracovních míst. Ta se ÚP ČR snaží v maximální možné míře spárovat s vhodnými uchazeči o zaměstnání, např. prostřednictvím výběrových řízení.

„V červenci jsme zaznamenali pravidelný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. Pozitivně se pak projevily příznivé účinky cíleného programu Antivirus,“ shrnuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín a dodává: „V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září.“

Jak se změnila míra nezaměstnanosti v jednotlivých okesech Ústeckého kraje proti červnu? Ve všech okresech vzrostla, nejvíce na Mostecku, nejméně na Děčínsku. Více v následující tabulce.

  podíl nezaměstnaných osob v % meziměs. přírůst./ úbytek nezam. v %
 
 
Most 6,8 6,5
Chomutov 6,6 2,3
Louny 5,6 4,1
Ústí nad Labem      5,5 4,7
Děčín 5,4 1,4
Teplice 4,6 5,5
Litoměřice 3,5 3,4
Celkem ČR 3,8 3,7

Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích, mimo jiné v logistice, obchodě, zájem je o kvalifikované řemeslníky, analytiky, vývojáře softwaru, pracovníky call center, skladníky, řidiče, zaměstnance do výroby, pomalu už také o kuchaře, číšníky či prodavače. V případě některých povolání je tedy dost vysoká šance, že propuštění zaměstnanci nastoupí rovnou k novému zaměstnavateli, aniž by se museli evidovat na ÚP ČR jako uchazeči o zaměstnání. Zaměstnavatelům, kteří hledají nové zaměstnance, nabízí ÚP ČR maximální pomoc při obsazování volných pozic. Je ale důležité, aby tato volná místa Úřadu práce ČR nahlásili.

Pokud jde o letní brigády – zaměstnavatelé většinou hledají brigádníky prostřednictvím internetové inzerce, sociálních sítí či vlastních zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v evidenci ÚP ČR v menší míře. V návaznosti na předchozí období je letos počet takto nabízených pozic ještě nižší. Jedná se např. o místa pro prodavače rychlého občerstvení a zmrzliny, kuchaře a obsluhu v restauracích a čerpacích stanic, pracovníky call center, sběrače ovoce, plavčíky, pracovníky v zahradnictvích, noční recepční apod. Zaměstnavatelé tak řeší především zástupy za dovolené. V rámci všech krátkodobých pracovních poměrů (včetně letních brigád) nabízeli zaměstnavatelé v červenci celkem 23 680 pozic, mimo jiné pro pomocníky v oblasti těžby a ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba pro uklízeče.

Někde nezaměstnanost i poklesla

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v červenci 66 okresů, největší pak Olomouc (o 8 %), Praha (o 7,9 %), Praha-západ (o 7,3 %), České Budějovice (o 7,1 %), Hradec Králové a Mladá Boleslav (shodně o 6,8 %) a Most (o 6,5 %).

Nezaměstnanost naopak klesla v 11 regionech. Nejvíce pak v okrese Jeseník (o 4,3 %), Český Krumlov (o 3,7 %), Písek (o 3,6 %), Znojmo (o 3,5 %), Jindřichův Hradec (o 3 %), Břeclav (o 2,6 %) a Jičín (o 2 %).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru