Nejsou polámané! Staré lípy ve Vtelně ošetřili způsobem, který napodobuje přírodu
Umělý zlom. Foto: město Most
Most

Most - Za pomocí netradiční metody byly ošetřeny staré lípy u kostela ve Vtelně. Pomocí speciální techniky, která esteticky nenaruší přirozené stárnutí stromů, byly zlomené a jinak poškozené větve nebo jejich části odstraněny tak, aby na první pohled působil zákrok jako přírodní jev. Informuje o tom město Most.

"V minulých dnech provedl arborista specializující se na senescentní stromy, ve spolupráci s pracovníky TsmM a.s., ošetření starých lip u kostela ve Vtelně. Za pomoci plošiny, lan a speciálních nástrojů odstraňovali suché nebezpečné větve na lípách rostoucích od fary směrem ke kostelu a odlehčovali korunu krásné dominantní lípě rostoucí před vchodem do kostela," uvádí Stanislava Pöschlová, zástupkyně vedoucího odboru životního prostředí na mosteckém magistrátu.

Ošetření zajistí delší provozní bezpečnost a perspektivu stromů a zabrání odlamování větví, které by mohlo způsobit zranění nebo nežádoucím zlomem poškození stromů. Ošetření bylo provedeno způsobem, který má co nejvíce napodobit přirozené procesy v přírodě, kdy se suché nebo přetížené větve samy odlomí, proto některé řezy vypadají jako zlomené, ale jsou pečlivě vyřezané arboristou.

Tento řez se nazývá umělý zlom a zakrývá antropogenní původ řezu. Stromy budou v nejbližší době pro jejich lepší ochranu vyhlášeny jako památné, jsou hodnotné jak z estetického hlediska, tak z hlediska historického a v neposlední řadě i jako biotop pro bezobratlé a ptáky, což dokumentují dutiny osídlené včelami a hnízdní otvory v kmenech stromů.

"Za senescentní považujeme strom, který již ukončil fázi dospělosti a začíná docházet k nevratné degradaci a zmenšování jeho nadzemních i podzemních struktur. Nejčastější znaky senescence: ústup a postupný rozpad primární koruny, zvyšování podílu odumřelých větví, vznik otevřených či uzavřených dutin, propadliny na kmeni a kosterních větvích, četná mechanická poškození a pahýly po odlomených větvích. Strom je významný jako biotop pro mnohé organismy, jako ekosystém," vysvětluje zástupkyně vedoucího.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru