ORLEN Unipetrol již podesáté obhájil osvědčení o odpovědném podnikání v chemii
Letecký snímek. Foto: Unipetrol
Most

Záluží - Petrochemická a rafinérská skupina ORLEN Unipetrol obhájila osvědčení v celosvětovém programu Odpovědné podnikání v chemii (Responsible Care), které uděluje Svaz chemického průmyslu České republiky.

Responsible Care je etickou normou a také závazkem přijatým s cílem vytvářet důvěru v průmyslové odvětví, které je zásadní pro zvyšování životního standardu a kvality života. Osvědčení svaz uděluje za výsledky dosažené při plnění záměrů a cílů zaměřených na zvyšování ochrany zdraví a životního prostředí a bezpečnosti všech činností spojených s podnikáním. Skupina ORLEN Unipetrol ho obhájila již podesáté; nyní platí do roku 2025.

Jediný zpracovatel ropy a jeden z nejdůležitějších výrobců petrochemikálií v České republice se dlouhodobě zasazuje o ochranu životního prostředí: průběžně modernizuje výrobu, snižuje objem emitovaných odpadních látek a optimalizuje energetickou náročnost.

„Ochrana životního prostředí a zodpovědný přístup je jednou z priorit našeho podnikání. V roce 1996 jsme se poprvé přihlásili k plnění celosvětového programu Odpovědné podnikání v chemii - Responsible Care. Opakovaně jsme obhájili své závazky, které vyplývají z plnění programu, a Svaz chemického průmyslu (SCHP ČR) nám propůjčil oprávnění užívat logo programu,“ říká Adam Jarosz, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za investiční projekty, řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti, a dodává: „ORLEN Unipetrol se aktivně zapojuje do péče o životní prostředí. Společně s mateřskou společností chceme do roku 2050 dosáhnout emisní neutrality. Během uplynulých pěti let jsme vynaložili na investiční a provozní náklady v environmentální oblasti již bezmála devět miliard korun.“

S uděleným osvědčením je spojeno právo užívat logo Responsible Care. Skupina ORLEN Unipetrol, konkrétně společnosti ORLEN Unipetrol a.s., ORLEN Unipetrol RPA, s.r.o., včetně odštěpných závodů Benzina a PIB a ORLEN Unipetrol Doprava, s.r.o. obhájily v letošním roce oprávnění používat logo Responsible Care na období do října 2025.

O programu Responsible Care

Responsible Care® je dobrovolnou iniciativou celosvětového chemického průmyslu v oblasti zdraví, bezpečnosti a životního prostředí. Klade si za cíl podporovat soustavné zlepšování výkonu. Responsible Care je etickou normou a také závazkem přijatým s cílem vytvářet důvěru v průmyslové odvětví, které je zásadní pro zvyšování životního standardu a kvality života. Postupně se stalo příspěvkem k udržitelnému rozvoji.

Základní principy Responsible Care vznikly v roce 1985 v Kanadě. Svaz chemického průmyslu ČR (SCHP ČR) se k nim přihlásil v roce 1994. Aktuálně se v ČR hlásí k plnění principů Responsible Care 84 společností SCHP ČR a jeho kolektivních členů Svazu chemických obchodníků a distributorů ČR (SCHOD), České asociace čisticích stanic (CACS) a Asociace výrobců nátěrových hmot (AVNH). Dne 21. 8. 2014 rozhodlo o přistoupení Svazu ke Globální Chartě Responsible Care, kterou aktualizovala Mezinárodní rada chemických asociací (ICCA) na současné podmínky. Protřednictvím Responsible Care, k jehož realizaci se hlásí aktuálně 65 národních asociací a více než 600 globálních firem, přispívá chemický průmysl k naplňování principů ochrany životního prostředí uvedenými v Global Compact OSN.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 421 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru