Most se spojil s dalšími městy, která upozorňují na špatný systém poskytování sociálních dávek a požadují jeho změny
Primátor Mostu Jan Paparega.
Most

Most - Memorandum o společném zájmu měst a obcí, které se potýkají s problémy sociálního vyloučení, podepsalo už 19 municipalit. Mezi nimi i město Most.

Signatáři memoranda se postavili proti návrhu senátorů v čele s Pavlem Uhlem, kteří požadují zrušit tu část zákona o pomoci hmotné nouzi, na jejímž základě je možné vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Statutární město Kladno dokonce podalo Ústavnímu soudu, který se senátním návrhem zabývá, návrh na přiznání postavení vedlejšího účastníka v řízení o této věci. Ústavní soud ovšem návrh Kladna svým usnesením ze dne 5. června odmítl. Signatáři se shodují, že sociální situaci ve městech jen samo toto opatření nevyřeší. „Je třeba vyvinout společný tlak měst, která trápí stejné problémy, a apelovat na potřebné změny zákonů v sociální oblasti,“ dodává primátor.

Města a obce, jejichž zástupci se v polovině května sešli v Kladně, se shodli, že budou společně prosazovat zachování právních institutů zákona o pomoci v hmotné nouzi ve stávajícím znění s akcentem na práva municipalit regulovat výplatu doplatku na bydlení prostřednictvím vydávání opatření obecné povahy, jímž se stanoví oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Signatáři se dále shodli, že stávající systém sociálních dávek v oblasti bydlení pro osoby v hmotné nouzi považují za neefektivní, demotivující až nemravný, a proto je třeba jejich komplexní změny.

Uvedené memorandum podepsalo již 19 měst a obcí, v nichž žije téměř 434 tisíce obyvatel. Karviná projedná připojení k memorandu 18. června a ve stejném měsíci jej budou pravděpodobně projednávat Benešov nad Ploučnicí a Štětí.

1306memorandum

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru